От х:

Днес в x:

От Хасково за Димитровград напряко, обратно - по околовръстното

Влизането откъм Хасково през Кулата ще бъде възможно до края на годината


Влизането в Димитровград откъм Хасково ще бъде улеснено от пускането на източната тангента на строящия се ЖП надлез в бригадирския град. Заради него в момента градът е разделен на две, без пряка връзка между половините и всичко влизащо и излизащо от южно направление обикаля с километри през околовръстното. Просто няма друг начин да се форсира минаващата през центъра на града ЖП линия. Именно строежът на високоскоростното жп трасе за Свиленград бе обект на инспекция от страна на транспортния министър Ивайло Московски, който още при слизането си в Димитровград бе атакуван от кмета Иво Димов. Молбата на градоначалника бе да се даде малко жега на изпълнителите на проекта от Терна за да направят поне малко проходим ЖП надлеза, за да се даде малко въздух и на хората, „и на кмета“, добави жалостиво Димов, визирайки генериращото се с времето недоволство от местната власт, макар че точно от нея в случая нищо не зависи. В присъствието на министър Московски ЖП строителите обещаха да направят всичко възможно за поне частично решение на проблема.

Глътката въздух обаче ще е само за влизащите откъм Хасково, докато за пътуващите в обратна посока ще остане досадното заобикаляне през Неохим.

Целият надлез категорично не можа да стане готов до края на годината, въпреки че е осигурено финансиране от резерва на проекта в размер на 5.8 млн лева. За пълно завършване на всички дейности по него, включително и две допълнителни кръгови кръстовища, са необходими още 3 млн лева. Те ще се осигурят от общината, която за целта ще изтегли кредит идната година, каза кметът Иво Димов. Той натисна министъра и за култовата водонапорна кула на Димитровград, където в момента тече прехвърляне на дълг срещу собственост. Целта е съоръжението да мине към общината, понеже в момента е в активите на БДЖ, за да може местната власт да го реставрира и запази. Московски обеща това да е приоритет на правителството, ако, допълни той, кулата не е сред запорираните активи на имащата 119 млн. лева дългове Българска държавна железница.

Положението със строящата се скоростна железница не е никак розово, констатира след инспекцията министър Московски. Участъкът от Септември до Пловдив е готов само на 20-30 %, но по-трудните изкопни работи са вече минали и може би полагането на железния път и останалите съоръженията ще се вмести в срока за целия проект до края на 2015 г. Парите обаче наистина могат да бъдат загубени, призна министърът, но причината е в друг участък - Симеоновград. Там има много сериозен проблем с отчуждителните процедури за имотите на лица, които не могат да бъдат открити. „Ако новият закон не бъде гласуван в най-скоро време в пленарна зала, то има сериозен риск парите по проекта да бъдат загубени“, каза министър Московски. Крайният срок за усвояване на парите по проектите на ОП "Транспорт" е краят на следващата година. Новият закон прехвърля отчуждителните процедури от възложителя към областните управи по места, при което се предполага, че значително ще се ускори процесът.

Г.Христов

Министър Московски испектира скоростния жп-път в Димитровград
Симеоновград може да провали целия проект
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    As
    askovec
    16 -4
    21:55, 27 ное 2014
    Димитровградчани радвайте се ,че сте случили на кмет ...
    ще ви дам само един пример данък автомобил в димитровград е 12лв
    в хасково абсолютно същия модел с точната кубатура е 120 лв данеговорим ,че от общината не си вършат работата ако неси си платил данъците ...правети си сметката къв рекет е на 15 км от вас :) ..
  • 2
    Ев
    Евертъна_1417123644
    6 -2
    23:25, 27 ное 2014
    Добър вечер, мили съграждани!
    След победата на Евертън днес, минавам да ви попитам нещо ....
    Доволни ли сте, че ДАНС откри снимки със знамето на "Ислямска държава", във профилите на арестуваните от ДАНС през седмицата?!
    И не само снимки на "Ислямска държава", а знамето забито над България!
    Евертъна преди колко време, ви предупреждаваше от контактите си с "джихадисти" в Англия, че България е считана едва ли не за територия на "ислямисти", от най-лошия им вариант - "крайните радикали".
    Друг път, когато петлите ви говорят, искам само да слушате!
    Има още подводни камъни, с които българските служби ще трябва да се сблъскват!
    Към тези "ислямисти" завършили преподаване на "ислям" на запад и завръщащи се в България, за да развиват "крайният ислям" на българска земя ще кажа:
    "Незнам на какво ви обучават на запад, но запомнете едно, ние, част от българите сме и живеем на запад, за да се обучим и ви прихванем още в зародиш на "родна земя".
    Ние не сме против мюсюлманите, а против "крайният радикален ислям".
    Не нашата християнска религия убива, а вашата "ислямистка"!
    И ние ще ви окажем отпор и конкретен отговор, ако вие нападнете БЪЛГАРИЯ!
    Мисля ме разбрахте!?
    Наздраве
  • 3
    12
    123
    0 0
    08:07, 28 ное 2014
    Ееее Светльо, Светльо голям монолог направи. Винаги си бил голям образ :)
  • 4
    Ев
    Евертъна_1417123644
    0 0
    09:03, 28 ное 2014
    В тази схема мога да се пусна и бек и навсякъде!
    Включвам и себе си, за хасковската защита!
    ЧЕТЕРИМА сме, ако застанеме пред вас, никой не може да ни ПРОБИЕ!
    Наздраве
    Петров, Хубенов, Киряков, Шикеров!
    ВЕЛИКОЛЕПНАТА ХАСКОВСКА ЧЕТВОРКА!
    ЧИЪРС
  • 5
    Ев
    Евертъна_1417123644
    2 0
    09:12, 28 ное 2014
    Там е работата, че цяла нощ, аз пиша от снощи и исках да докажа, че го владея този образ!
    ТРАКИЕЦ СЪМ, няма да се плашите!
    Чиърс
    • Ев
      Евертъна_1417123644
      0 -1
      09:15, 28 ное 2014
      Спартак? Да, спартак, тръгнал от тези земи ..... И стигнал до рим!
      Роба
      Чиърс
  • 6
    Ug
    UGGO
    0 0
    09:38, 28 ное 2014
    Da ti go nacukam v ustata evartan evreyin li si melez li si ti si bokluk nyama takiva bilgari ti si melez tebe gospot te obirkal nesto ne komentiray povece v tozi say ce si layno i mirisis ujasno bokluk
  • 7
    Ев
    Евертъна_1417123644
    0 0
    09:45, 28 ное 2014
    Питам ви, някой в Хасково може ли да забрани да слушам БРУС ДИКИНСЪН, никой не може, е тва е!
    Наздраве
Последни новини