От х:

Днес в x:

Талант стана Климентовец на годината,собствен кадър – учител №1

Мария Стойчева бе наградена за "Климентовец" на годината


Разностранно надарената Мария Стойчева от 7 Г клас стана Климентовец на годината на честването на патронния празник на популярното хасковско училище. Кулминацията на Климентовата седмица бе в църквата Св. Архангел Михаил, където школото получи благословия свише за добруване в бъдеще. След тържественият водосвет на кадъра на „Климент“ Отец Златко, директорът Гинка Райчева определи най-достойните от достойните климентовци. Списъкът бе километричен, защото, както се оказва, децата на Климент са добри във всичко. На върха обаче застана Мария.

Нежното русокосо девойче прие наградата си с видим свян, но не пропусна да благодари публично за привилегията да учи в най-доброто училище. Освен пълна отличничка, с ненакърнена дисциплина, Мария е записвала първи места на олимпиади по куп предмети, а от две години е абсолютния №1 в областта по география. Успехите си постига в невероятната конкуренция на нейния 7 Г. Така например съученичката й Петя Петкова е №1 по математика, като е спечелила една от 1000-та национални стипендии за талантливи деца. Още куп деца бяха отличени като достойни ученици - Елена Пламенова, Лидия Делчева, Стефан Панайотов, Селиха Мехмедали, Александра Чобанова, Джанер Реджеб, Елис Бюлент, Диана Запрянова, Петя Петрова, Дилен Селим и Ивана Николова. Достойните бяха наградени пред паметника на българските будители с английско-български речник. Като първенец Мария получи елегантен таблет.

Цели две паралелки бяха отличени като „класове за пример“ - без слаби оценки и неизвинени отсъствия. Това са 4 А клас за началния етап и 5 В клас за прогимназиалния. Очевидно по-големите са и по-големи калпазани, понеже отстъплението им от „примера“ не касае успеха, а неизвинените отсъствия.

"Климент" е от малкото училища, при това в национален мащаб, които почти повсеместно залагат на собствени кадри при учителите си. Мнозинството от педагозите са бивши ученици на школото. Един от тях бе определен за учител №1 за годината-Милена Янева, класна на 4 Б клас. Госпожата получи парична премия, която ще бъде индексирана в заплатата й. Акцентът върху началното образование не е случаен - именно заради непрекъснатото прииждане на първолаци, училището може да се похвали, че въпреки 78-те си години расте, но не старее. Даже напротив. Всяка година 4-те паралелки на Климент се напълват до откат и принуждават директора да иска изключителни бройки към максималните 100 места. Редовно пък има търкания между родители кой да успее да запише детето си в "Климент". Въпреки това от училището са упорити, че няма да разкриват 5-те паралелка, въпреки наплива. Според шефката Гинка Райчева обаче, това щяло да ограничи мястото за провеждане на извънкласни мероприятия. А поне според нея качеството на образованието е по-важно от парите отгоре по делегираните бюджети.

Днешната годишнина "Климент" чества точно месец след сполетялото ги бедствие - наводнението от 25-ти октомври. Въпреки това училището се зае да докаже, че е единно дори и в трудности и организира над 20 едновременни мероприятия в целия град. А заключителното, в църквата „Св. Архангел Михаил“, е и техния нов девиз за бъдещето - с Бога напред.

Г.Христов

Милена Янева е учител №1
Достойните ученици бяха наградени пред паметника на народните будители
Децата почетоха с цветя просветителите на нацията

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Би
    бивш ученик
    1 0
    02:31, 30 ное 2014
    Най-добри учители са Латка Тодорова и София Костадинова, мир на праха й. Както и г-жа Милева.
Последни новини