От х:

Днес в x:

Маджарово стана част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа

"Родопите са много красива планина, един от районите с най-голямо биологично разнообразие в Европа и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа," посочва Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците, който е и член на екипа на Rewilding Rhodopes.

Родопите станаха най-новият член на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. В четвъртък (13 ноември 2014 г.) планината бе официално обявена за седмия район за възстановяване на дивата природа на Стария континент.

Новосформирана фондация "По-диви Родопи" ще движи работата в района. Конкретно тя ще започне в четири приоритетни района: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река.

"Тези приоритетни райони, общо около 100 000 ха, ще могат бъдат практически и вдъхновяващи примери за връщането на все повече дива природа", обяснява Стефан Аврамов, експерт по дива природа в Rewilding Rhodopes.

В първите години на работата в този район на Rewilding Europe дейността ще бъде насочена в източната част на планината – Източните Родопи (1.4 милиона ха). От фондацията обясняват, че с Родопите Rewilding Europe прави стъпка напред към целта си да създаде десет района с дива природа в Европа.  

Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe, уточнява, че на базата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси.

Основна роля ще имат ключови местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини