От х:

Днес в x:

Спасяваме живота на децата си с 4400 лв

Настоящи и бъдещи мами получиха съвети как да се грижат за бъдещето на децата си


4400 лв могат да се окажат разликата между живота и смъртта на новородените, при не дай боже лошо стечение на обстоятелствата в бъдеще. Толкова струва съхраняването за 20 години на стволови клетки, извлечени от пъпната връв на новороденото. Въпросните клетки са един от малкото шансове за лечение при зловещи диагнози от рода на лимфома, левкемия и още около 70 злокачествени заболявания на кръвта и имунната система. Имплантирането на стволови клетки е залегнало в протоколите за лечение на такива заболявания, наред с конвенционалните методики при борба с рака. Стволови клетки могат да бъдат взети и от възрастен, но това става чрез костния мозък което превръща процедурата в не съвсем безопасна и гарантирано болезнена. Освен това като става дума за клетки от чужд организъм винаги възниква въпросът за съвместимостта. Стволовите клетки от пъпната връв обаче са си на детето, извличат се безболезнено и не нарушават процеса на раждане. Това което спира българите е немалката цена от 4400 лв за съхраняване, коментира Саша Тодорова, представителка на международната тъканна банка Крио сейв / cryo-save / със седалище в Белгия.

Дали заради трезва оценка на финансовите възможности на българина или заради конкуренцията на многото/включително и български/ тъканни банки, от белгийската фирма предлагат и разсрочено плащане на сумата до 24 месеца, при първоначална вноска от 1000 лв. Има и отстъпки, ако договорът е сключен до 30-тата гестационна седмица на бременността.

Всички тези опции бяха предложени на около 30-тина родилки и бременни в частното училище „Елпида“, което помага на настоящи и бъдещи мами да обгрижват по-добре децата си и ги упътва как да реагират при проблеми. В днешното занимание на училището освен разясненията за стволовите клетки се акцентираше и върху предимствата на кърменето пред все по-традиционното захранване с адаптирано мляко. Според ръководителката на Училището д-р Надежда Стайкова, дори и без навлизане в детайли, кърмата трябва да се избера заради гарантирания по-висок имунитет при децата и създаването на тясна психологическа и емоционална обвързаност майка-дете. А гърдата е за предпочитане пред биберона защото укрепва смукателния рефлекс на детето, развива лицево-мускулната моторика и гарантира по-здрави зъби в бъдеще.

Поне аудиторията в комплекс „Фантазия“ си ги знаеше тези неща и без лекции. Всяка една от запитаните млади майки се оказа, че е кърмила детето си поне до 1 годишна възраст. Като истински мъж малкия Павел избирал неизменно цицата, въпреки че го залъгвали и с биберон. С биберон била захранвана и 18-месечната Ниляй, но в момента когато поукрепнала след Микрото, сама си минала на хранете от естествения източник. Майка и Таня пък въобще не страда от обичайните неудобства, от които се оплакват кърмачките-храненето ставало по бавно, детето се уморява по бързо и спирало да суче и т.н. За нея/ и колежките и по маса/ това са извинения, а едва ли 30-40 - те минути за кърмене много ще ощети съня на майката. Пък и „когато жената е млада спи по корем, като бременна-настрани, а след като роди-може и права“. За майката на Павел Соня, гърдата също е за предпочитане дори и само заради спасяване от изтезаването на помпата за изцеждане.

Всички ученици на школата за кърмене днес получиха подаръци от бебешка, детска и родителска козметика от спонсорите на събитието.

Г.Христов

Според Саша Тодорова от Крио-сейв, извличането на стволови клетки от пъпната връв е гаранция за бъдещето на детето
30-тина родителки изслушаха лекции за кърменето
Като истински мъж Павел винаги предпочитал гърда
И Ниляй я предпочитала, въпреки че я залъгвали с биберон
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    Майка
    9 -1
    16:30, 10 ное 2014
    Ако от 4400лв извадим предполагаемата печалба на предлагащия услугата, ще получим смешно ниска цена, за една развита европейска държава, която би могла да предлага услугата безплатно за своите граждани!!!
    Интересно каква е практиката в другите европейски държави!
    А тази скъпоценна суровина, отрязаната пъпна връв, къде попада на този етап - на боклука?!!!
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    7 -3
    17:39, 10 ное 2014
    Пак поредна чифутска схема за ограбване...след няколко години,ако недай боже се наложи да се ползват клетките ще се окаже че техниката брактисала и клетките изхвърлени...пореден познат филм на продукция с шест звезди.
  • 3
    Го
    Гост
    3 -7
    17:49, 10 ное 2014
    Омразнало ми първо от ограничени хора , второ от н... Виж коментара
  • 4
    Ив
    иван райчев- гъбата
    1 0
    08:45, 11 ное 2014
    Заради тази шмекерка Стайкова доста отрочета и бебета загинаха. Трябва да и се спре дейността, защото е станала като монополист. Като медицинско лице е много невежа с мен ще се съгласят много родители.
Последни новини