От х:

Днес в x:

Пациентите полудяха: Искат задължителна грипна ваксина

Заради интереси, с иначе полезната идея за имунизация се прекалява до степен на опасност за имунизиращия се

Няколко пациентски организации, претендирайки че представляват голям брой пациенти, свариха отново да занимаят обществеността със себе си, мултиплицирайки в публичното пространство искане за задължителни грипни ваксини. Предложението идва точно във времето, когато трябва да се поставят такива ваксини и месец преди евентуално начало на грипна вълна. Заради разминаването с епидемия предишната година-две, се очаква тази година да има такава заради „неболедувал контингент“. Така че към февруари/втория пик/ повтореното предложение ще бъде много актуално. А то ще бъде повторено със сигурност, още повече, че финансовото осигуряване трябва да е за сметка на бездънната Здравна каса. Кой ли не я точи, от болници до държава, та и НПО-тата са се наредили на опашката.

Според председателят на националната пациентска организация/пак НПО/ Станимир Хасърджиев, грипните ваксини трябва да станат безплатни, но и задължителни за големи групи хора - малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, и др. с тежки, вкл. онкологични, заболявания. От НПО помпозно наричат идеята си „План за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа“. ОРЗ-тата всъщност са червеното гърло и България ще бъде пионер в борбата за изкореняването му. Що се отнася до грипа, за него джипитата твърдят под сурдинка, че се лекува 7 дена с лекарства и 1 седмица-без. В плана са залегнали мерки за имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите, които да ограничат разпространението на болестта и да спестят милиони левове на здравната система за лечението на тези заболявания, целомъдрено заключават от НПО. Следва да се отбележи, че профилактиката и сега е безплатна, а проследяването налично, например с ограничаването на социални контакти при епидемии-отмяна на детските и женски консултации, ваканции в училищата и др. Другояче проследяващи мерки са абсурдни - няма как да се тръгне зад всяко червено гърло или кихащ и да се поставя под специално наблюдение. Грипът все пак не е значимо социално заболяване от рода на туберкулоза, диабет, СПИН и прочие. А имунизацията срещу него граничи с върхът на глупостта. Погледнато и по принцип, и конкретно, и по същество.

На първо място ваксината срещу грип е безсмислена, защото имунизацията важи само срещу един щам. По прогнозата на СЗО само тази година ще варират поне три-Калифорния, познат още като свински грип, Тексас и още един от тип Б. Минали години имаше микроби с други екзотични имена-Пърт, Виктория, Уисконсин и т.н. Ваксина за Пърт, ви пази от Пърт и не важи за Калифорния. Нещо повече, дори да се ваксинирате срещу всеки известен щам, това няма да ви отърве от ОРЗ, които носят същите, че и по-тежки усложнения - бронхити и пневмонии. Именно те са страшните, а не съществуващите от памтивека вируси.

Дори и глобално погледнато, ваксината срещу грипа освен излишна е и опасна. Допълнителното натоварване на и без това претоварения имунизационен календар носи вече познатия на Запад риск от изтърване контрола над защитните сили на организма. Концепцията "ваксина срещу всяка болест" тръгна от САЩ и обсеби по-голямата част от т.нар. Западен свят. Там тъкмо си въобразиха, че имат защита от всички болести, когато бяха залети с автоимунни заболявания. Беше близко до акъла, че при липса на агресор, защитните сили на организма ще нападнат самия организъм. Като голяма армия, на която като не можеш да й намериш външен враг-рано или късно ти спретва гражданска война. В добавка, от тази прекалена "грижа" вирусите мутираха, създадоха се мултирезистентни на лекарства щамове, а вместо изкореняването на заболеваемостта, в света броят нарастването на болестите срещу които няма лек и ваксина. Справка-ебола.

И на последно място, това със задължителната имунизация е парадокс. Никой не може да бъде лекуван принудително, какъвто е и смисълът на хартата за правата на човека. Светът тихоммълком приема един неудобен компромис, че от това правило следва да има изключения, заради обществено значими и особено опасни болести. А грипът нито е такава, нито някога ще е. Което не пречи и от него да се спечелят парици за някои неправителствени организации.

Избирът на толкова разпространено заболяване обаче бележи промяна в подхода им - досега НПО-тата предпочитаха редки, екзотични и за предпочитане нелечими болестти с непознати имена, като Хънтингтън, муковисцидоза, таласемия и прочие. Може засегнатите да не са много, но с говорене проблемът се раздуваше до чудовищен. Презумпцията е, че ако държавата кандиса на някаква допълнителна помощ, тя ще бъде дадена на тези които най-много говорят, защото се предполага че са представители на засегнатите и разбират повече от всички други. Неудобството на тази схема е, че екзотичните болести се изчерпаха пък и с 300 засегнати на 7 милиона не можеш да очакваш много. Виж за грипа, който засяга ежегодно поне 3 млн българи и ни се напомня всяка година, можеш да разчиташ на внимание. А за по-голяма тежест „Планът“ се обвързва с планове и за далеч по-сериозно звучащи болести като хепатита, астмата, онкологичните заболявания и диабетният регистър, които също отлежават в чекмеджетата на здравните министри. Идеята е грипът да излезе оттам с тях.


И нещо накрая, но далеч не на последно място. Както стана въпрос, годишно 3 млн българи пипват вируса всяка зима, твърди НПО. Но само 2 %  се боцкали срещу щамовете. А съвременната фармация далеч не е само 2 % от националните и мултинационалните индустрии.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    X
    X
    14 -3
    19:46, 28 окт 2014
    Vredni sa be.
    • Ме
      МЕЧ
      0 -5
      15:46, 29 окт 2014
      От над 15 години не пропускам да се ваксинирам про... Виж коментара
    • Ме
      МЕЧ
      4 0
      15:52, 29 окт 2014
      Да уточня - аз се ваксинирам доброволно и съм абсолютно против ваксината против грип да е задължителна.
    • Ди
      Диана Латева
      3 0
      17:39, 29 окт 2014
      Твърдо съм против
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    22 -4
    19:57, 28 окт 2014
    Кои ли са тия заинтересовани за нашето здраве??? Ами естествено они,които създават в лабораториите различните щамове грип и тените ваксини,които могат едва да препятстват болестта на 50%...друг е въпроса с какви бацили е тъпкана самата ваксина???!!! Масово млади хора стават стерилни и нямат деца...масово тежки болести и видове рак умориха младата част от населението,случайно ли е??? Екскурзиантите които ходят в любимата им америка,защо не четат прочутия меморил в масонски стил,че населението на земята трябва да се намали на петстотин милиона жители,които да бъдат роби на новия световен чифутски ред!!!
  • 3
    Go
    goliam_praz
    26 -2
    20:02, 28 окт 2014
    Абе вие нормални ли сте знаете ли какви боклуци се вкарват в тялото с тия ваксини.Освен това те са разработени за три от най-активните грипни вируса за сезона ако ви пипне четвърти пак ще кихате кашляте и се посирате.Или просто някой фармацевтичен гигант си е платил на тези пациентски организации да му лансират боклуците.Яжте мед орехи лимони пийте повече чайове ето това е естествена защита срещу грипа
  • 4
    01
    015145
    14 -2
    21:41, 28 окт 2014
    Браво бе,г-н Христов!Много силна статия.Да Ви се не надява човек.
  • 5
    Д-
    д-р Кантарионов
    2 -2
    23:09, 28 окт 2014
    Когато падне монопола на държавната НЗОК, тогава да правят ваксините задължителни
  • 6
    Жу
    журналист
    12 -1
    00:15, 29 окт 2014
    Хубава статия, но ужасно заглавие, което няма общо с нея и подвежда читателите.
    Лакомията на Хасърждиев не е тайна за никого, както и циркаджийските му щения, за да си напълни джобовете. Крайно време е да се спре да се обръща внимание на този алчен шут и да се разбере веднъж завинаги, че господинът без един работен ден като лекар, няма НИЩО ОБЩО с пациентите, а единствено с фарма компаниите.
  • 7
    Ни
    Никодимчо
    13 0
    08:14, 29 окт 2014
    Фармабизнесът слага в малкото си джобже бизнеса с наркотици и оръжия.
  • 8
    Si
    sim
    4 0
    09:04, 29 окт 2014
    Ами защо просто не му поискат да докаже колко пациенти представлява, и колко от тях подкрепят това предложение? И мисля, че с това ще приключат изявите му (на Хасърджиев). Иначе - хубава статия!
  • 9
    Pa
    pav
    9 -1
    09:20, 29 окт 2014
    Хора, не се давайте да ви боцкат и да ви слагат чипове като на овце!!!
  • 10
    12
    122
    3 -10
    10:07, 29 окт 2014
    Това са глупави коментари. Ваксините са действител... Виж коментара
    • Ко
      Конс
      6 -1
      11:44, 29 окт 2014
      Бяха! Сега се оказва, че са един елегантен начин за вкарване на зависимост. След това пуснат щам активатор поставя човека в робско положение спрямо фармацевтичните корпорации.
  • 11
    Чи
    читател
    4 0
    15:19, 29 окт 2014
    Ако не става дума за масова смъртоносна епидемия, застрашаваща човечеството, всякоа друго ваксиниране трябва да бъде по желание!!! Да не збарвяме вредата им и стотиците осакатени хора именно след поставяне на ваксини!
Последни новини