От х:

Днес в x:

Вандали мародерстват в парк „Арпезос Север“ дори преди да бъде завършен

Вандали мародерстват в парк „Арппезос Север“ дори преди да бъде завършен. Във вече готовата част се чупят беседки, детски площадки, съоръжения за напояване,пейки, лампи.В третия участък от парка, който в момента се изгражда бе откраднат кабел с дължина половин километър.

Разчитам да заработи съзнанието на кърджалийци и да опазим това богатство. Имал съм разговори с директора на областната дирекция на МВР и шефа на полицията да се засили наблюдението. В новата част на парка ще има видеокамери, които ще следят спортните съоръжения.Това заяви пред журналисти по време на брифинг на колела кметът на Кърджали Хасан Азис. Той каза,че кърджалийци трябва да направят всичко възможно да опазят един от най-големите централни паркове в страната с площ от над 130 дека, който струва 13 млн.лева.

Градоначалникът съобщи, че е предвидено в третия етап на строителството на парка да се изгрядат 18 спорти съоръжения. Сред тях са футболно игрище за минифутбол, игрища за волейбол, баскетблол, бадминтон, хандбал. Уникален ще бъде кегелбанът.За възрастните ще има фитгнес уреди.

В новия участък, който в момента се изгражда на площ от 69 дка ще се засадят над 170 растителни вида. 600 ще бъдат дърветата,а над 2000 храстите.

Паркът осмисля връзката между старата част на града и новия кв.“Възрожденци“. Той ще позволява на младите хора на десния бряг на Арда да има къде да отдъхват и да спортуват. Затова е предвиден и нов пешеходен мост, който да свързва старата част с „Възрожденци“. Мислим за атрактивна кула с кафене, която да се извисява над новата част парка,каза още градоначалникът

Паркът се изгражда от консорциум „Арпезос“ ,състоящ се от фирмите „Арда строй“,“Електроизграждане“ и „Караман“.Собственикът на „Арда строй“ Александър Елинов сподели,че строително монтажните работи ще завъвршат на 6 декември. Третата част от „Арпезос Север“ ще бъде окончателно предадена за ползване през май 2015 г.

Третият етап на „Арпезос Север“ се финансиран с пари на оперативна програма „Регионално развитие“.Отпуснати са 4,5 млн.лева. Част от тези средства се влагат в направата на нови трототоари от пощата до магазин „Гейк“. Те са на площ 24 600 кв.м.Предвидена е и велоалея, която да бъде свързана с парка. Общината кандидаства подмяната на тротоарните плочки да достигне до автогарата.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини