От х:

Днес в x:

Хайка за вълци загради южно Хасково

Последният убит вълк бе преди две години. Вместо похвали, стрелецът бе засипан от обвинения от лицемерни защитници на животните


Най-голямата от времето на топ полицая Никола Гешев хайка за шумкари, днес загради южното землище на Хасково. Целта бе вълк-партизанин, който вчера съсипа поминъка на фермера Никола Атанасов от Конуш, като му издави 16 бременни овци и две кози. Звярът, причинил огромните поражения днес бе издирван от над 100 ловци пристигнали в землището на Конуш с личните си автомобили. Зъбатият бил издирван с коли, пеш и с кучета, но от него нямало и следа. Че става въпрос за вълк свидетелстват стъпките оставени в нощта на кървавото овчо покушение – четвъртък срещу петък. За наличието на вълк при това с огромни размери свидетелства и ощетения пастир Никола, познат като Кольо Джамбазина. По думите му, към 1.30 сутринта в петък, грамаден вълк захапал най-едрата му овца и направо я вдигнал във въздуха. После кръволокът подгонил част от стадото от 68 овци, наврял го в мочурищата и издавил десетки, преди да се задоволи да изяде една. Вълкът е рядко явление за лишеният от гъсти горски масиви Конуш, който от години не срещал сивата напаст в земите си. В качеството си на председател на местната ловна дружинка, кметът Младен Марчев прие инцидента лично и мобилизира 40 ловци от селото, като поиска съдействие и на дружинките в Николово и Тракиец. В крайна сметка цяла рота рицари на чифтето днес от 5 часа сутринта кръстосваха баирите южно от Хасково готови да гърмят по всичко със зъби. Към настоящият момент/17 часа следобед/ вълк не е открит. По неофициална информация, жертви на ловната страст са паднали диви прасета и лисици, но не и вълк.

Безпрецедентната хайка за вълци се предприема и като упрек за държавата, която преди три години абдикира от задълженията си да финансира отстрела на хищници. Здравомислието преди това говореше, че убийството на 1 /едно/ домашно животно струва на икономиката повече от 100-те лева давани за отстрелян хищник. Още повече, че един вълк може да умъртви десетки, както в случая, и то не само овце а и говеда, които пък струват стотици, че и хиляди левове. За да се насърчи избиването на хишщниците, до 2010-та година на ловците се полагаха по 100 лева за претрепан звяр, плюс 3 кубика безплатни дърва за огрев. После обаче тези пари се досвидяха на бюджета, където йезуитски пренениха, че авджиите имат интерес безвъзмездно да си отстрелват вълците, ако искат да си опазят дивеча. В резултат, хищниците се наплодиха, главно вълци, чакали и лисици. Засипаните и от без това високи такси и консуемативи ловци, сметнаха че всяко патронче е левче и не пожелаха да си хабят куршумите за тоя дето духа и само ги глобява. Отстрелването на вълци досега ставаше само случайно-ако хищникът търгне да обърква ловния план на дружинката. Хайката в Конуш е първата която целеше спасяването на стопаните от вълчи посегателства, но държавата отново не само не помогна, ами и реши да попречи. Вчера от хасковското Горско забранили на една от ловните дружинки да промени графикът си и да се включи в хайката за вълци, сподели кметът на Конуш Малден Марчев. Липсващите дула може би са спасили стръвникът и може би са обрекли друг стопанин от редиците на все по-оредяващите български фермери.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бе
    бешикташев
    38 -4
    17:57, 11 окт 2014
    На горското хич не им дреме на пишките те си вземат заплатките пият си кафето и ракийката и се кефятЛонгури на държавна ясла колкото щеш в българията
  • 2
    F1
    F1
    6 -2
    19:40, 11 окт 2014
    Top p......za Nikola Ge6ev absolutna mi6ka
  • 3
    F1
    F1
    12 -8
    19:44, 11 окт 2014
    Ne zaka4aite valcite mi6ki i pi6man avdjii,jivotnoto ne e vinovno, vinoven e tapia 4obanin za6toto niama ku4eta
  • 4
    Ку
    Кумчо Вълчо
    7 -3
    20:29, 11 окт 2014
    Ще ме хванете, ама за чепа!
  • 5
    An
    anonimen
    6 -2
    21:58, 11 окт 2014
    ненормална работа
  • 6
    Vu
    vulk
    0 -2
    13:53, 12 окт 2014
    Ne e li nezakonno da ubivash jivotno pri slu4ay 4e nqma napadenie
  • 7
    Ку
    кум лисан
    1 -2
    19:25, 12 окт 2014
    Стига сте проливали кръвта на беззащитните животни! Крайно време е да се забрани със закон ловуването в България, защото от цяла армия ловци тук няма да остане и едно животно. След това е редът на хората! Предлагам да се разформирова и без това липсващата ни армия и да се замени с ловците, които да не плащат ловен билет, да получават месечно възнаграждение,но да са длъжни при нужда да доведат още трима души с оръжие в случай на нужда!
Последни новини