От х:

Днес в x:

Доблестни деца: Намират и връщат претъпкано с пари портмоне

Няколко добри деца показаха що е доблест

Няколко добри деца показаха що е доблест на възрастните, след като намериха и върнаха непокътнато претъпкано с пари портмоне. 4-те деца видели късмета си буквално на пътя, докато разхождали кучето. Въпреки че в него имало тесте банкноти, децата не се изкушили нито за миг и след консултация с родителите ги занесли право в полицията. По този начин спасили месечния бюджет на младо свиленградско семейство.

Дияна Паскова, Веселин Тодоров, Мирослав Хърсев и Христомир Гочев са ученици от местното основно училище „Иван Вазов“. Въпреки че са от различни класове, първите двама в 6-ти, другите в 5-ти клас, те съхранявали приятелството си от детинство и винаги се движели в една компания. Били заедно и на 2-ри октомври, когато при разходка до общинския пазар видели дамско портмоне, толкова издуто, че едва стояло закопчано. Учениците първо се огледали дали някой не търси нещо загубено, за да насочат вниманието му към загубената вещ. После взели нещата в свои ръце.

По инициатива на единствената дама в компанията - Дияна, отворили портфейла с идеята, че в него сигурно има телефон. За огромно изумление видели много пари, много дебитни и кредитни карти, както и лични документи. Като бивш кадет от Детска полицейска академия, Дияна веднага предложила цялата наличност да бъде предадена на органите на реда, които по-лесно ще могат да издирят стопаните. Консултирала се все пак с майка си Зина Паскова и задължително с приятелите Миро, Христо и Веско. Никой не се изкушил да посегне, дори мъничко, към „кацата с меда“. „Всичко се връща, ако бяхме взели дори мъничко, щеше да ни се върне“, убедена е Дияна. Пък и така била възпитана и вкъщи, и в полицейската академия. Още същия ден портмонето се озовало в ръцете на полицаите, а на следващия - в собствениците си - Асен Митев и Зорка Сашева. Оказа се, че младата ромска фамилия тъкмо била изтеглила майчински и детски, всичко 530 лв, които били ключови за семейния бюджет. Нито един от доблестният квартет не ги познавал, но както казаха децата, това няма значение. На всеки може да се случи да загуби нещо.

За тяхната гражданска доблест учениците бяха наградени от началника на РУП Свиленград Димитър Янакиев с грамота за честност и добрина, плюс поздравителен адрес до ОУ „Иван Вазов“. Диана, Веселин, Мирослав и Христомир ще бъдат наградени и от ОД на МВР по случай празника на полицията 8-ми ноември.

Г. Христов

Мирослав, Христомир, Веселин и Диана получиха грамоти за достойната си постъпка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини