От х:

Днес в x:

В Езиковата откриха как да финансираме следването си в чужбина

Васил Данев се надява да продължи висшето си в Немско, при това-безплатно


Как да се издържаме, докато следваме в чужбина? Кардиналният въпрос за хиляди българи си има прост отговор, поне за Васил Данев от хасковската Езикова гимназия - с работа. Но не с редово гурбетчийство, а с такава работа, която съвместява ученето със стажа-така наречената дуална форма на обучение. Доскоро за 12-класника на ГПЧЕ това е било само теория. Той обаче тъкмо се върнал от 1-месечен семинар в Германия, където терминът се напълнил с практическо съдържание. Толкова е просто и ефикасно, че не знам защо не се осъществява в България, чуди се Васил. Според него това би насочило хиляди български студенти към следване в родината им, вместо в чужбина. Защото сега излиза, че освен по-престижно, образованието зад граница излиза и по-евтино /в случая безплатно/. Освен това гарантира българската мечта - работа.

Така наречената дуална форма на обучение, която в България още е само словесно упражнение за политици, съчетава учебните занятия с работа в избрана от теб фирма. Провежда се на модули - няколко месеца учиш, няколко месеца стажуваш. После пак теория и пак практика. Фирмата плаща изцяло обучението, отделно дава и заплата. По време на семинара Васил посетил десетки фирми в градчето Бад Маргенхайм в провинция Баден Вюртемберг и навсякъде стартовото възнаграждение за стажанти било не по-малко от 1000 евро. При поети университетски такси, тези пари напълно стигат за издръжката на студента, че и остават.

Ползата за всички е огромна - фирмата си получава собствено отгледан и обучен кадър, който освен задължен, е и мотивиран да работи в нея. Университетите си гарантират постъпленията от таксите, но отделно стават и притегателен център за способните студенти по света - освен диплом осигуряват и бъдеща кариера. Като иначе слабо известния университет в Мостбах, накъдето се е запътил и Васил след завършването на 12 клас. Васко вече е кандидатствал за включване в дуалната форма на обучение и ако го одобрят, бъдещето му продължава в Немско. Няма колебания за избора, въпреки че обича родината си. Има примера на батко си, иначе успешно реализиран в България, който обаче едва ли някога ще стигне доходите на Васил, ако плановете му се осъществят.

Както всяка преференция, и тази е за най-способните и упорити деца. Възможността за дуално и на практика безплатно обучение е опция за възпитаниците на немските паралелки в Езиковите гимназии, и то само за тези със Шпрах диплом - свидетелство за по-високо ниво на владеене на немски. Тази година хасковската Езикова за пръв път получава покана възпитаниците й да се запознаят на място с дуалното обучение в Германия и да кандидатстват за него. Свидетелство за ожесточената селекция е, че от цяла България били взети само 4 деца. Иначе в семинара участвали стотици от всички страни в Европа. Интензивните едномесечни занимания били върху езика и в запознаване на място с работата в местните предприятия и фирми. „Бяхме във фирми като Лидл, Вюрт, Алди, заводите на Ауди. Освен това има още 16 фирми, които предлагат обучение и работа в сферата на банковото дело, информационните технологии, медицината, машиностроене, математика и други“, разказва впечатления Васил. Трябва само да избереш къде искаш да работиш и да подчиниш образователната си стратегия на този избор. Васил ще работи в сферата на информационните технологии, стига взаимното харесване да е дало положителен резултат. Ако е това е факт, академичното /и не само/ бъдеще е осигурено, без неистовата борба за стипендия, характерна за англосаксонските университети. Която колкото и да е голяма, никога не стига.
Просто в Германия са го измислили по-добре.

Обаче както се оказа, дори и в европейския рай на частната инициатива и предприемачество, образованието е предимно държавна грижа. Местната власт във всяка провинция сама осигурява фирмите-партньори на университетите. Държавата играе ролята на посредник с частниците и гарант на партньорството. А освен здравия разум, бизнесът вероятно има и допълнителни преференции да се включва масово в образователния процес.

Системата изглежда безотказна. С нея Германия ще става повече Германия, а България - по-малко България.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини