От х:

Днес в x:

Цяла седмица безплатни прегледи за туберколоза в Смолян

За поредна година МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян, организира седмица на „Отворени врати” за туберколоза.

От 23 до 30 септември ще се извършва скрининг за риска от туберколоза чрез анкета и консултации. При съмнение за туберколоза, на пациентите ще бъдат извършени задълбочени прегледи и допълнителни изследвания.

Прегледите и изследванията, извършени през тази седмица, нямат връзка със здравноосигурителния статус на лицата и от тях могат да се възползват всички,

като целта е да се намали заболеваемостта от това социално значимо заболяване.

Консултациите ще се извършват в пневофтизиатричния  кабинет на МБАЛ, намиращ се над Инфекциозното отделение, южен вход, във времето от 8.00 до 15.30 часа.

През последните години  кампаниите „Отворени врати” се доказаха като добра практика за откриване на случаи с туберколоза и за своевременно предприемане на мерки за  хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата  за предаване на инфекцията.

Смисълът на инициативата е да се повиши обществената информираност за това заболяване, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравната услуга, както и да се популяризиряа здравословният начин на живот.

Тя е за изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберколозата в България и програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини