От х:

Днес в x:

Пороят отнесе магистралата край Крепост, стотици къщи в региона наводнени

Пороят в хасковско през почивните дни отнесе части от изграждащата семагистрала „Марица“ край димитровградското с. Крепост, съобщиха от Областния кризисен щаб. Равносметката от водното бедствие за Димитровград е, че наводнените обекти в общинския център са били 4, 20 са пострадалите в Меричлери, 21 - в с. Странско, 70 – в с. Добрич, а в кварталите на Димитровград „Марийно“ и „Черноконево“ са съответно 40 и 32.

Скъсани са дигите на р. Марица при с. Райново и с. Брод, и на р. Мартинка. Има скъсана и язовирната стена на микроязовира в с. Странско. Най-много са наводнените площи в с. Голямо Асеново – 2500 дка. и в кв. „Черноконево“ – 1500 декара.

В община Симеоновград е имало 35 наводнени къщи в с. Калугерово, с. Дряново и общинския център. 3 са скъсаните диги на р. Съзлийка и р. Мусачевска. Наводнени са над 2100 дка. Днес комисии установяват щетите и нарушенията на инфраструктурата на територията на общината. 

В Свиленградско има 3 наводнени двора и 7 къщи. Справката на община Любимец сочи 100 наводнени къщи в с. Малко градище, а също и кметството, читалището и здравната служба. Разрушена е дигата на р. „Селска“. А в с. Лозен е разрушен бетоновият брод на р. Лозенска. Там са наводнени и 20 къщи. В с. Вълче поле и Любимец също има домове под вода.

От община Харманли до този момент справка не е постъпила, тъй като екипите са заети да установят максимално бързо щетите, уточняват от областната администрация. Водата в 90% от засегнатите къщи от поройните дъждове през почивните дни обаче вече е източена.

В симеоновградското село Калугерово все още има неотводнени 10 сгради. До тях обаче няма достъп, тъй като собствениците им живеят на други места. От ОД „ПБЗН“ очакват собствениците да се свържат с тях, за да бъде извършено отводняването.

Въпреки че ситуацията се нормализира, бедственото положение за общините Димитровград, Харманли и Симеоновград и днес е в сила.То ще бъде прекратено утре,9 септември, в 11 ч.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ли
    лисица
    29 -7
    16:32, 8 сеп 2014
    Оказа се, че ние не можем да строим пътища. Няма защо да ви давам примери. Всички пътища са примери. Щом магистрала "Марица" още незавършена е отнесена от един дъжд, какво ще стане при експлоатацията й? Или пътя е на неподходящо място, или трябва да се вземат мерки да не се наводнява и заснежава. В противен случай ни чакат нови трагедии!
  • 2
    Ку
    Кумчо Вълчо
    12 -2
    19:22, 8 сеп 2014
    Права си, Кумице че не можем да строим пътища! В случая обаче не си права. До с. Крепост магистрала "Марица" е на ниво баластра (няма да ти обяснявам какво е това). Работниците като ходят по малка нужда и могат да отмият час от чакъла а какво да говорим за пороя от събота вечер!!!Нека я построят па тогава ще видим.
Последни новини