От х:

Днес в x:

НАП: Чейнджа е перфектен, не лъже с валута

Според НАП чейнджа в областта е перфектен

Данъчни инспектори са проверили всички 41 чейндж бюра в хасковска област и са установили, че са перфектни. Инспекцията била осъществена през летните месеци заради сигнали на граждани, че се търгувало с валута по неразрешен от закона начин. Той постановява, че сделките с валута трябва да се осъществяват по-курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на БНБ. Според сигналите това условие не е било спазвано коректно и някои сарафи търгували на най-изгодните за себе си котировки. Проверката на данъчните обаче оневини чейнджаджиите.
Същевременно от септември приходната агенция стъпва на врата и на финансовите къщи, които търгуват с валута. Досега те можели да заобикалят закона и по-специално изискването за 5-те процента, заради различния правен режим от този за обменните бюра. Чисто практически разликата бе, че ченджа се проверяваше от данъчните, а финансовите къщи от БНБ. С промени във Валутния закон от тази година контролът се поема еднолично от НАП, които се заканиха да променят некоректните практики. От Приходната агенция предупредиха финансовите къщи да се регистрират при тях до края на септември, след което започва следенето изкъсо.

НАП напомня, че за всяка сделка по покупка или продажба на валута трябва да се издава документ. Ако граждани установят нарушение, могат да сигнализират за това на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронната поща на Агенцията infocenter@nra.bg .

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини