От х:

Днес в x:

Голям водосбор образува нов язовир в Разградско, 4 часа издирват изчезнал човек

Поражения от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в 2 общини, а четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино, съобщи Дарик.

Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си с люцерна и когато не се върнал вечерта до 20,00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно е установена връзка с него, големият водосбор в района направил пътя му към селото непроходим и той се качил на по-високо място, докато водата се отече. Спасителите стигнали до него с тежка техника, в дома си е прибран около полунощ.

В съседната община Самуил дъждът е наводнил къщи и отнесъл асфалтова покривна на улици. В Самуил дъждът е бил 66 л./кв. м., съобщи заместник-областният управител на Разград Иван Борисов.

В село Здравец са пострадали 15 къщи и 4 улици, в Пчелина – 2 къщи, а 4 улици са напълно непроходими, във Владимировци – също 2 къщи са пострадали. Имотите са отводнени още през нощта – увери общинският кмет д-р Бейтула Сали. Днес комисия ще извърши оглед на улиците, временно кратерите по тях ще се засипят с инертни материали, а за възстановяването им ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Според първоначалната информация пострадалите улици са с дължина около 1200 метра.

Големият водосбор е свлякъл скални отломки и по пътя от третокласната пътна мрежа Владимировци – Здравец, той е бил затворен за няколко часа, докато те се почистят.

Между тези две села се е образувал и нов язовир. Старите хора не помнят подобно нещо – разказа д-р Бейтула Сали. По думите му площта на водното образувание е била около 80 декара, бил залят и моста между двете населени места. Водата изригнала като фонтан – разказали местните. След часове водата сама се отекла. Днес обаче ще бъде извършен оглед на моста, за да се установи дали е безопасен, в момента по него минават само леки коли, без тежкотоварни и автобуси.

Прелели водоеми в региона няма – увери заместник-областният управител Иван Борисов, опровергавайки съмненията, че наводненията в силистренската община Дулово са предизвикани от изпуснат язовир в община Самуил.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини