От х:

Днес в x:

Социален работник: Децата от Домове се тъпчат с храна и презапасяват с хляб

Центърът от семеен тип до АГО ще даде нов шанс на децата с увреждания

Фрапиращо разкритие за битието на децата по Домовете направи социалния работник Емилия Стефанова, служител в новия център от семеен тип, който днес бе открит в Хасково. Центърът иначе работи от два месеца. На простичкия въпрос каква е промяната в децата след идването от Домовете, г-жа Стефанова бе пределно ясна-“Вече не се тъпчат с храна при първа възможност. Не крият по стаите си хляб. Хладилникът стои пълен и никой не се рови в него“.

Оказва се че тази истина е отдавна известна в средите на социалните работници. И промяната на този навик считат за едно от най-големите си постижения в Центъра от нов тип, в който са настанени децата от Домове от цяла България. Важно е да се отбележи, че става дума за деца със сериозни и почти винаги ментални увреждания, така че презапасяването с храна при тях не е пресметливост, а просто инстинкт на оцеляване.

Децата в центровете от семеен тип вече могат да се къпят сами, както и да се грижат за сутрешния си тоалет. Това е втората голяма гордост на служителите. Става дума както за мъници по на три и няколко години отгоре, така и за вече младежи по над 20 години, чието емоционално и духовно развитие иначе отговаря на много по-малка възраст. С новопридобитите умения и с напредващата социализация, тези деца ще имат шанс за много по-достойно и пълноценно съществуване в обществото, а защо не и за реинтеграция в своите семейства, обявиха от Държавната агенция за закрила на детето, които днес прерязаха лентата на хасковския център. Мероприятието бе уважено от настоящия шеф на ДАЗД Ева Жечева, която благодари на община Хасково в лицето на кмета Георги Иванов за плодоносното партньорство довело да изграждането на жилищата. В двата центъра близнаци до АГО, шанс за нов живот получават 24 деца с увреждания изведени от социални домове от цялата страна. 4 възпитателки, 2-ма социални работници и 14 детегледачки ще ги обучават по индивидуална програма и ще възстановяват връзките със семействата им. Вече има напредък в тази насока-родителите на двама малчугани ежедневно посещавали центровете, а други изявили желание да участват съвместно с децата на празниците им.

„Това е нов етап в социалната политика на общината“ заяви кметът Георги Иванов и припомни че Хасково е един от първите градове, открили подобни жилища с изграждането на Дом Марина. Това е нова стъпка за подпомагане на семействата, изпаднали във временно затруднение, да се грижат за болните си дечица, изтъкна той.

Центровете са финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, като стойността на хасковския проект е 1.5 млн лева. До април следващата година издръжката на центровете ще се плаща от Европа, после се преминава към делегиран от държавата бюджет. Същевременно от следващата година единният разходен стандарт за издръжката на едно такова дете ще скочи от 8306 лв на 10 100 лв.

В Хасковски регион Центрове от подобен тип има още в Димитровград, където се обгрижват 11 деца, в Харманли с 9 деца и изграждащ се такъв в Свиленград с подобен капацитет.

Г.Христов

Шефката на ДАЗД Ева Жечева и кметът Иванов откриват дома
Последва инспекция на вътрешността

Ротари "хасково" дари 15 комютърни конфигурации на Центъра в лицето на неговия директор Невена Желязкова
Кметът Иванов поздравява децата с новата им придобивка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ем
    Емил
    12 -32
    13:06, 3 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Гл
      глас
      18 -1
      15:48, 3 сеп 2014
      Потресаващ аргумент! Ей затова сме на тоя хал! Крадял, ама и правел! Евалла! Ще прави, къде ще иде, нали това му е работата? А и не е само негово дело това и не е единствен и неповторим. такива центрове има във всеки областен и малко по-голям център. не е открил Америка. Разбира се, центровете са нещо хубаво за децата.
    • Ko
      Kosta_1409764083
      10 -1
      20:14, 3 сеп 2014
      ко е направил че не разбрах???? може би негова фирма е взела парите за сторежа ама не е с пари на общината.С чужда пита помен прави!!!НАглец! Разни програми бяха дето осигуриха парите ЕВРОПЕЙСКИ. щото трябва да се преместят децата от домовете в подобни селища поели сме такъв ангажимент!!!
  • 2
    Ев
    евъртън чърлс
    10 -30
    13:07, 3 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Лю
    Любопитко
    2 -9
    13:14, 3 сеп 2014
    Издръжката на едно дете в този център е 10 100 лв.... Виж коментара
    • Мм
      ммдаа
      2 -6
      16:13, 3 сеп 2014
      кой плаща тази издръжка не разбрах... и тази сума... Виж коментара
  • 4
    Мт
    мтсп
    10 -9
    13:16, 3 сеп 2014
    та тези 2 месеца нелегално ли работят.пак има нещо нередно в тая работа.трябва по често да се проверяват.
  • 5
    Мн
    много стар шофьор
    15 -10
    13:25, 3 сеп 2014
    Георги,що си скрил личицата на тия деца,бе?Скрий лицето на тоя ненаситник,дангалак!Криете невинните очи на децата ,а мазната узунджовска усмивка не!
  • 6
    Ре
    РЕНДЕТО
    8 0
    14:59, 3 сеп 2014
    ЕВЪРТЪНА тоя гупак още ли пише коментари айде казвайте му да се прибира към неговия любим град че тая група още си го чака дето го разтриваше едно време алооо ЕВЕРТЪН ако решиш да си идваш да знаеш ще дойдат пак твойте приятели от махалата да те посрещнат на летището направо и като те подпукат пак с шутовете може и да продалжиш полета до хасково ще ти отоворим пистата в узунджово ЧИЪРС
  • 7
    Гл
    глас
    16 -1
    15:51, 3 сеп 2014
    Какво се е зачудил Г Христов, че социалния работник се радва на тези постижения на децата. Ами правилно се радва- това си е постижение! Права сте, г-жо Стефанова и се радвам,че бавно и постепенно децата научават неща, които техните връстници се очаква да знаят от семейната среда! А журналистът Г. Христов явно няма голяма представа за това какво значи животът на деца в институции и затова се чуди така на очевидни и ясни неща. Г-н Христов, за журналиста е полезно е да се информира и да прочете нещо по дадена тема, преди да я отрази.
  • 8
    Гл
    гл
    10 0
    20:20, 3 сеп 2014
    Не знам за хората в екипа, възможно е да има непрофесионалсти, като се има предвид, че се избират в Община Хасково, това винаги буди съмнение за нещо нечисто. Обаче интервюирания социален работник г-жа Стефанова говори съвсем нормални и верни неща. Промяната, която тя посочва при децата, е наистина голяма. Това обаче не е фрапиращо разкритие, както го нарича Г. Христов просто журналиста е решил да налее малко огън в първото изречение на материала. Вие обаче очевидно не сте експерт в сферата на работа с деца, особено на деца от институции, независимо от псевдонима Ви.
  • 9
    Со
    социален работник
    2 -3
    14:40, 4 сеп 2014
    много интересни факти..... Но фактите в тези нови центрове са още по-фрапиращи - много интересно как с тази минимална издръжка на дете успяха да напълнят хладилниците с храна и ако тези деца не я издат кой ще го направи? Налеята е да се хранят нормално - е пълен хладилник..... и те не отварят....
    Нека кажат тези гледачки колко пари получават заплата.... 300 лв.
    А г-жа Жечева да не ходи само по рязане на ленти, а да помогне поне за 3 дни в гледането на децата! Защото ние сме по 12 часа с тях и не искаме само рязане на ленти, а помощ....
Последни новини