От х:

Днес в x:

Шеф на асансьорна фирма: Само безмозъчен тип може да извади аварийните клинове

Тодор Савов, управител на фирма „Вертикал”

- Господин Савов, Вашата фирма извършва подръжка на асансьорните съоръжения в Хасково. Миналата седмица Инспекцията за технически надзор запечата 3 от 5-те проверени асансьора в града. Защо допускате да работят неизправни съоръжения?

- Тези три запечатани асансьора не са наши, на колеги са. Ние извършваме подръжката на другите 2, които Инспекцията намери за изправни.

- Колко фирми се занимават с тази дейност в Хасково?

- Не сме само ние, няколко фирми са. Шест или седем.

- Вие колко асансьора поддържате в града?

- Нашата фирма обслужва около 400 подемника. Но да уточня, че става въпрос не само за Хасково, а за Кърджали, Харманли, Стара Загора.  

- Всъщност колко точно асансьора има в Хасково?

- Не знам, трябва да питате инспекцията.

- А колко техници се грижат за тези 400 асансьора?

- Техниците ни са 10. Всички те са с подходящото образование, имат документ за правоспособност. Лесно може да пресметнете, че на един човек се падат 40-50 на месец за преглед. И ви уверявам, че тези прегледи се извършват редовно, на всеки 10 дни.

- А каква е абонаментната такса?

- 5.50 лв. на месец на етаж. Една осеметажна сграда например плаща 44 лв. месечно, 5-етажен блок – 27.50 лв.

 

- Не е ли доста? В сравнение със сметката за ток например или разходите за чистачка?

- Като имате предвид, че на един етаж има средно по три апартамента, излиза, че едно жилище плаща 1.5 - 2 лв. месечно. Не мисля, че е скъпо. При това цената в Хасково е сред най-ниските в страната. В София например е двойно по-скъпо, в Стара Загора цената е 8 лв. на етаж.

- Какво се случва, когато установите повреда в асансьора?

- Имаме на склад всички необходими резервни части. Уведомяваме съответния домоуправител и ремонтираме съоръжението.

- Ако съседите откажат да платят?

- Честно казано, нямаме такъв случай. Ние предлагаме разсрочено плащане. Сумата за ремонта се плаща на края на месеца, ако трябва и на следващия месец. Но ако все пак откажат да платят ремонта, спираме асансьора.

- В какво се изразява спирането? От инспекцията миналата седмица казаха, че спират трите подемника, а малко след това проверка на Нaskovo.net установи, че хората си се возят спокойно, някои дори не бяха чули, че асансьорът е спрян. Вие как по-точно ги спирате?

- Като казвам спиране, това означава точно спиране. Прекъсваме захранването. Но както казах, не сме имали подобен случай.

- След трагичния случай в София, при който загина една жена, а друга бе тежко ранена, се чу, че някои техници нарочно премахвали клиновете за аварийно спиране. Защото често ги викали за заседнал асансьор.

- Това е абсурдно. Не се прави в Хасково, сигурен съм, че не се прави и в София. Не вярвам някой така да си играе с човешкия живот. Но ако някой все пак го е направил, това е напълно безмозъчно същество.

- Миналата седмица един от вашите хора разказа, че плъхове в асансьорните шахти са причина за изваждане на въже от ролката. Това звучи като виц.

- Вярно е. Лично съм виждал плъх, заради който основно въже е излязло от ролката. Но да не забравяме, че това е едното въже, а те са общо четири. Така че от гледна точка на безопасността не е фатално. Но все пак е проблем.

- На каква средна възраст са асансьорите в Хасково?

- Не мога да кажа. Броят им се променя непрекъснато, едни излизат от употреба, пускат се нови. Най-старият асансьор, който ние поддържаме, е на ул. „Капитан Петко”. Той е от 1962 година.

- Казахте нови асансьори. Има ли нови подемни съоръжения в града?

- Естествено, нали се строят нови сгради. Нашата фирма се занимава и с производство на асансьори. Над 90-95 на сто от новите подемници в града са наше производство. Логично, ние си ги и поддържаме.

- И кой е последният, пуснат в експолатация?

- В Дерони. Всъщност той е вече монтиран, но още не е пуснат в експлоатация.

- Темата за асансьорите е особено актуална в последните дни. В много от коментарите в Haskovo.net пишат читатели, които се оплакват от опасни асансьори. Според Вас в какво състояние са подемниците в града като цяло?

- Много хора виждат надраскани врати с изпочупени прозорци и смятат, че съоръжението е опасно. А то технически е изправно. Естетиката е друга страна на въпроса. Но нека хората бъдат спокойни, като цяло асансьорите в Хасково са в добро, задоволително състояние.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    A4
    a4o
    27 -9
    21:15, 31 авг 2014
    От статията разбрах всичко за асансьорите само не разбрах кой плати за статията.Стига вече с платени новини ......
  • 2
    Ba
    bai spiro_1409513213
    22 -11
    22:26, 31 авг 2014
    Ти да видиш като наближат изборите за какви статии ще става въпрос. Тогава е голямото лапане !
  • 3
    Сс
    Ссс*с
    18 -5
    16:33, 1 сеп 2014
    Стига с безплати реклами на тези мошенници
  • 4
    50
    502289
    4 0
    13:52, 2 сеп 2014
    Че то в града има многооооооооооо безмозъчни същества, тогава ко праим...........
  • 5
    Ма
    маринчо
    4 -1
    22:10, 24 яну 2015
    не съм чувал у хасково да произвеждат асансьори , ама щом имат 4 въжета в шахтата и мишока вади само едното , начи сериозна работа са . тоа май ХАЛ ХАБЕР НЕМА ОТ АСАНСЬОРИ
Последни новини