От х:

Днес в x:

Центърът замириса на мърша от умрели гълъби

Телата на гълъбите бяха разхвърляни на 50-тина метра

Нов мор коси хасковските гълъби, подобен на този, който през септември миналата година усмърти десетки птици в хасковската река. И сега телата на красивите пернати бяха нападали в каменното корито, а смрад на мърша ароматизира зеленчуковия пазар, в района след след хотел „Родопи“. Впрочем миризмата се чувстваше и в други участъци от реката в центъра,  но покритото корито пречеше да се установи първопричината. До пазара обаче бе видима.

 В 50-тината метра между двата моста в края на тържището бяха преброени не по-малко от 9 мъртви птици. Други пък правеха впечатление на такива, макар все пак да помръдваха. Птиците обаче не искаха /или не можеха/ да литнат, дори ако са замеряни с нещо. Според хасковлии гробища от гълъби се появявали на различни места в реката по различно време, но телата не се заседявали и изчезвали до ден. Предположенията са, че ги вдигат служителите на общинските фирми по чистота.

Ситуацията е много подобна на тази от септември миналата година, когато гълъбите измираха по идентичен начин. Понеже лобното им място бе само около реката, се предположи, че става дума за някаква зараза във водата. Съмненията бяха за Нюкасълска чума, но взетите проби от хасковската Агенция на храните не потвърдиха категорично това заболяване. Другото предположение бе, че птиците се тровят, а най-безопасното място за това е реката, далеч от разхождащи се хора и домашни любимци. Нищо не бе доказано.

Компетентните органи научиха от Haskovo.net за проблема. От РИОСВ заявиха, че към тях няма подаден сигнал и препоръчаха да се обърнем към ветеринарите от хасковската Агенция по храните. Само те били упълномощени да взимат проби от умрелите птици и да ги изследват. От Агенцията също не знаеха нищо. Шефът й Кирил Делчев пък не бе открит при опита ни да поискаме официалното становище на подопечната му институция по случая.

Г. Христов

Част от птиците стояха омърлушени и не литваха дори при дразнение

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини