От х:

Днес в x:

Нова вълна бежанци нахлува в България

Заради продължаващият терор в Сирия и битките през последните седмици между бойци на Ислямска държава и сирийския режим, нова вълна бежанска вълна се вдигна от размирната територия.

Точно преди година вълната от бежанци заля страната ни. За три месеца от август до октомври на „зелена граница“ бяха залавяни по 200 души на ден. След Нова година малко по малко ситуацията се успокои и минаващите нелегални по границата ни с Турция паднаха на двама-трима.

За последните три денонощия обаче броят им отново рядко се е вдигнал.

Според официалните данни от МВР , от петък сутринта /22 август/ до утрото на понеделника, са задържани 73 души. 60 от тях на „зелена“ българо-турска граница. Един от чужденците е спипан на границата с Румъния, а двама на гръцката. Впечатление прави, че 10 от иностранците са потърсили убежище у нас, като са отишли на ГКПП.

В същото време по данни на Държавната агенция по бежанците от преди три дни е видно, че в центровете все по-осезаемо намалява броят на хората от т. нар. екзотични държави, предимно от Африка, за сметка на все повече увеличаващите се сирийци.

Така например капацитетът на Транзитния център в Пъстрогор е изпълнен на 85 %. От 300 места там, заетите са 254, 142 от които са от Сирия.

В бежанския лагер край Харманли при капацитет от 1900 души, заетите места са 1006. Това означава, че базата в най-големия лагер за бежанци у нас е изпълнена на 53 %. От всички пребиваващи в лагера 970 са сирийци. Заради новата световна опасност – ебола, в два от фургоните в лагера има обособени изолатори, които да влязат в употреба при нужда. Като превантивна мярка е сгъстен графикът на медицинските прегледи в лагера. Те се извършават на всеки 10 дни от специалисти от тубдиспансера в Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини