От х:

Днес в x:

Летните вируси пожалиха Хасково, по-малко болни от миналия август

Чакалните пред кабинетите на лекарите не са претъпкани, както предишни лета

Летни вируси повалят деца и родители от Хасково, но в сравнение с изминали години болните са далеч по-малко. Това обобщи един от общопрактикуващите лекари в Хасково д-р Марио Янакиев. За епидемиологична обстановка категорично не може да се говори, допълни той.

Инфекциите този сезон са главно два вида – ентеро и ротавируси. Характерното за тях е, че започват бурно, с внезапно вдигане на висока температура и повръщане. На втория ден започва разстройство и силна болка в корема. Неразположенията продължават до около 5 дни. Много от хората предприемат самолечение или търсят специалист едва на втория или третия ден, когато лечението става по-трудно.

Репортерска проверка на Haskovo.net показа, че коридорите пред кабинетите на лекарите в първа, втора и трета поликлиника са почти празни. В някои от местните аптеките пък обясниха, че има леко повишение на продажбата на медикаменти срещу висока температура, повръщане и разстройство. Но така е всяка година по това време, допълниха фармацевтите.

Препоръчително е при поява на първите симптоми, хората незабавно да потърсят специалист, а не да изчакват последния момент, тъй като може да се стигне до сериозни последствия, съветва д-р Марио Янакиев. Той допълни, че през юли и август заболелите са се увеличили с около 20-30%, но това не е тревожно. Това са главно хора, които се връщат от море. Вирусът не подбира определени групи, а засяга както деца от 1-3 г. до училищна възраст, така и родители. А заразяването е на 100% - предава се от дете на дете, от дете на родител и така по веригата. Според Янакиев причина за вирусите са разнородни, но главно се дължат на лоша хигиена. Може да се получат вследствие на поглъщане на мръсна морска вода, от недобре измита храна и други.

Специалистите препоръчват за тези, на които им престои морска почивка, профилактично да приемат пробиотик и противовирусен препарат. Медиците се надяват вирусите да отшумят към края на месеца.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини