От х:

Днес в x:

Не сме готови за износ на Евразийския пазар

България не е готова да участва в износа за отварящия се от 1-ви януари 2015 година нов икономически пазар на територията на страните-членки на Евразийския икономически съюз(ЕАИС), създаден от Русия, Беларус и Казахстан, алармираха от Хасковската търговско-промишлена палата.

За разлика от повечето държави -членки на ЕС, като Германия например, които се готвят отдавна за износа на Евразийския пазар, у нас дори не са преведени на български условията, с които трябва да се съобразят родните фирми с мераци за износ към новия пазар. Заради пропуските браншът не е подготвен да стъпи на този пазар, коментира шефът на ХТПП Янчо Янев.

От организацията неколкократно са изпратили вече няколко запитвания до финансовото министерство за предоставяне на повече информация в тази посока, но все още от тям няма отговор.

По темата за загубите, които търпи местния бизнес от наложената от Русия преди седмица забрана за внос на храни от ЕС, в отговор на рестрикциите, които еврообщонстта обяви за страната заради украинската криза, Янев коментира, че не са фатални.

Фирмите, които експортират храни за Русия от Хасковски регион буквално се броят на пръсти, уточни той. Преди забраната основният износ е бил на череши.

Една от хасковските фирми-износителки за Русия Еф Ес Фруид ЕООД. Допреди забраната е успяла да направи от началото на годината общо 11 износа на 319 тона. От тях най-много -260 т. са експортираните за Русия череши, общо 40 тона са прасковите, кайсиите и нектарините, 14,4 тона са орехите.

 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини