От х:

Днес в x:

Новите дървета в центъра с голяма корона и малки корени

Новите дръвчета

Новите 16 дръвчета червенолистен шестил, които бяха засадени в центъра на Хасково на място на изсечените чинари, са с голяма корона и не правят мощна коренова система. Така тя няма да пречи на подземната инфраструктура, която бе изградена при ремонтните дейности.

Старите чинари бяха изсечени през април, тъй като от отдел „Екология“ към общината са преценили, че дърветата са опасни поради слабата си коренова система. Поголовното изсичане на старите дървета предизвика протести сред хасковлии, в които се включиха и природозащитници. Недоволството им обаче нямаше как да има резултат, тъй като чинарите вече бяха изсечени. Така близо четири месеца по-късно на тяхно място бяха засадени новите фиданки от типа Явор. Широколистните дръвчета са на около 12-13 години и са високи 3-4 м. Според агрономи те достигат до около 20 м височина. Студоустойчиви са, но са взискателни към почвата – не понасят преовлажнени и презасолени почви.

Дръвчетата са доставени от Италия за около 11 000 лв. без ДДС. Само доставката с хладилния тир е коствала 3000 лева. Иначе в местни разсадници можело да се намерят и дръвчета на по-ниски цени, но те били на по 3-4 години.

Заради изсечените дървета и след запитване на Haskovo.net от Регионалното министерство започнаха проверка, тъй като ремонта в центъра се осъществява по европейски проект. От Управляващия орган не са открили нарушения и не са наказали общината с финансова корекция на проекта, казаха наши източници от министерството. Въпреки това от Управляващия орган са дадени предписания растителността да бъде възстановена. През октомври предстои последваща проверка, която да провери дали са изпълнени предписанията.

Haskovonet

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини