От х:

Днес в x:

Бивш екоинспектор: Отрязаните чинари бяха още бебета

„Чинарите са дървета, които достигат възраст до 2000 години. Отсечените в центъра на Хасково дървета бяха 50-60 годишни. Можеха да живеят още много векове. На практика те бяха бебета. Боли ме сърцето от гледката”.

Това заяви на днешното гражданско недоволство пред общината Борислав Борисов, бивш началник отдел „Биоразнообразие” в РИОСВ Хасково.

На протеста пред грозната гледка на безформените дънери се събраха 30-40 граждани. Сред тях бяха и екоактивисти. Имаше и хасковлии, които живеят в други градове и бяха потресени от гледката.

„Обяснението на общината за слабата коренова система е смехотворно. Напротив, чинарите имат много здрави и дълбоки корени. Тези дървета се използват за укрепване на брегове и диги. Можете да ги видите покрай много реки. Досега няма случай на отнесен от порой чинар”, заяви Стойчо Стойчев от хасковско природозащитно дружество.

„Унищожените дървета бяха съвсем здрави. Нямаха изсъхнали клони, което да е белег за някаква болест. Да се говори, че чинар ще падне от снега, е направо идиотско. Подзозирам, че има някакви други, скрити мотиви за премахването им. Но нямам представа какви, затова предпочитам да не говоря”, заяви Николай Терзиев, от дружеството за защита на птиците.

„Аз пък искам да попитам къде отива всичката отсечена дървесина. В Хасково, а и в други градове, непрекъснато се извършва санитарна сеч, макар че тук прекалиха и орязаха стволовете направо варварски. Дали тази дървесина не отива например в „Кроношпан”, за да правят от нея шперплат и талашитени плоскости? Случайно ли при орязването на короните на дърветата по хасковските улици клоните се товареха в камиони с пловдивска регистрация?”, попита на свой ред бившият екоинспектор Борислав Борисов и уточни, че шефовете на завода за талашит са от Пловдив.

Сред събралите се днес граждани бяха общинският съветник Димитър Шалапатов и бившият областен управител Георги Зарчев. Те са на мнение, че преди да се пристъпва към подобна масова сеч, първо трябва да се питат гражданите.

Мнозина от събралите се пред общината пък се съгласиха, че резилът в Хасково е двоен – първо при унищожаването на дърветата, и второ – при малобройното гражданско присъствие днес, въпреки стотиците коментари във форумите.

Тодор Кръшков     

Бившият шеф на отдел "Биоразнообразие" в РИОСВ Хасково Борислав Борисов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини