От х:

Днес в x:

Сирийците намериха цаката на телената ограда, обхождат я

Сирийците намериха цаката на "блестящата военна операция"

След като вдигнаха цяла 30 километрова бодлива ограда срещу тях, бежанците почнаха да се правят на багаж в опита си да преминат нелегално границата. Трима млади сирийци на възраст 22, 24, 26 години понесли неудобството да се врат между каргото на тир в стремежа си да се озоват незабелязани в страната. Те били засечени вчера в 6.30 сутринта на ГКПП Капитан Андреево след специализирана проверка извършена от митничарите на товарен автомобил МАН със софийска регистрация. Управлявал го 43-годишен столичанин. 3-та столичани в повече били толкова добре скрити в ремаркето, че първоначално не били забелязани от служителите на пункта. Едва след проверка с газ-анализатор били засечени завишени стойности на въглероден двуокис вътре в камиона. Последвало физическо претърсване на камиона. След сваляне на товара в ниша в средата на ремаркето били открити натъпканите като сардини нелегални.

Тримата са задържани в рамките на 24 часа, установена е самоличността им и са приведени в специализираните помещения за задържане на РДГП Свиленград. Шофьорът е разпитан в качеството на свидетел и е освободен, за случая е уведомена районната прокуратура, а работата по разследването му продължава.

Същевременно се оказа, че „блестящата военна операция“, каквато според министър Ангел Найденов представлява телената ограда по границите, не спира нелегалния поток на бежанците. В момента те просто я заобикалят през незащитената отсечка от Крайново до морето, през Бургаско. Само за едно денонощие през зелена граница са засечени 111 нелегални, а само 16 са били регистрирани по надлежния ред през ГКПП-тата на Българо-турската граница

С цел противодействие на незаконната миграция, дирекция „Миграция“ е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Вследствие на предприетите мерки по оптимизиране на връщането, дирекцията отчита увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци, отчитат от полицията, която продължава да извършва физическата охрана по държавната граница.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини