От х:

Днес в x:

Хасковлии любят питони и папагали вкъщи

Змиите и жените се залюбват и вкъщи

Странен избор за домашни любимци имат доста хасковлии, решили да се отклонят от традиционните лаещи и мяукащи гальовници. Оказа се, че стотици са избрали да отглеждат змии, като очевидно задушаващата прегръдка на жената не е била достатъчна, та изборът се спирал предимно на питони. Цели 594 екзотични домашни любимци са регистрирани в хасковския РИОСВ, като именно влечугите са мнозинство. Част от тях наистина са собственост на херпетологични дружества, но немалко си пълзят мълчаливо в домовете. Освен питоните изборът падал и върху други набедени за „домашни“ змийки като царевичен смок, кралска змия и др. Няма данни някой да отглежда отровен екземпляр, освен регистрираните в специализираните дружества.

Сред странните избори за домашен любимец има и тритони, хамелеони и игуана. Според неофициална информация, най-дългата змия, отглеждана вкъщи, била с дължина 2.5 метра, питон. В средите се твърди, че един смелчага отглеждал и мрежест питон, което, ако е вярно, си е истински героизъм, понеже този вид змии са крайно опасни за всичко живо около тях, поради огромните си размери.

Сякаш не им стигат тъщите, та хасковлии се юрнали да отглеждат и папагали. Най-много от тях са от най-популярния тип - сиво африканско жако, за които се твърди, че имат близо 1000 думи речников запас и за разлика от тъщата имат развито чувство за хумор. Можели да броят до 10, различавали цветове и форма, както и малко – голямо. От говорещите се намирали и Вълнисто папагалче, Амазония, плюс просто красивите Ара и Какаду.

Традиционните любимци, като например рибките, са отстъпили на заден план, както заради определено капризната природа на най-красивите, така и заради растящата цена на аквариумите, като дори средните по размери вече стигат няколко десетки левове, и то без допълнителни аксесоари. Много предпочитаните доскоро зайчета пък имали навика да гризат на поразия кабели и други комуникации при първото измъкване на свобода. Горе-долу същият бил проблема и с хамстерите, разлюбени заради считаното за далеч по миролюбиво и „сладко“ морско свинче.

Г. Христов

На почит са и разни земноводни
Сиво Жако-говори колкото тъщата, но поне има чувство за хумор
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини