От х:

Днес в x:

Сезонът на дините тръгна на 20 ст. за кило

Сезонът на бг.дините тръгна, но зле за стопаните.

Влагата „посегна“ и на бостаните, след като съсипа лозята и вдигна на нокти зърнопроизводителите.

Тазгодишната реколта от дини и пъпеши ще е много слаба заради валежите. Развиват се мана и други гъбични заболявания по растенията. Бостанджиите очакват около 4-5 т. от декар, при положение, че миналата са прибирали по 6-7 т. от един декар.

Елена Тенева, производител от Любимец и собственик на 70 декара бостани с дини и пъпеши, коментира, че първите тонажи, под найлон, са пласирани на цени наполовина от миналогодишната.

Тя е продала 100 т. дини за 20 ст. килото. Наред с природния бич, за поредна година българските производители получават шамари и заради евтиния внос от Гърция. Затова правят и дъмпинг, за да са адекватни на евтинията, която се вкарва от Гърция.

"Гръцката стока, която е с лошо качество, но това пък много евтина и ще измести и тази година от пазарите българското производство. В Гърция товарят динята и пъпеша на 4-5 евроцента за килограм, с транспорта, у нас стига за 25 стотинки. На мен единственото, което ми остава, за да продам стоката си, е да клекна на по-ниска от тази цена. Но сумата, като получих ме извежда почти на нулата като производител.“, обяснява Елена

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини