От х:

Днес в x:

Пак сеч в центъра на Хасково, 15 дървета нарочени засега

Борислав Борисов пред нарочените за сеч дървета

15 дървета в центъра на Хасково засега са нарочени за реконструкция, както го наричат еколозите. Това означава сеч на старите и засаждане на нови. За описването и заснемането на дърветата в центъра алармираха читатели на Haskovo.net, ядосани от неотдавнашното изсичане на чинарите между общината и областната администрация.

Служители на общината са оглеждали и снимали дърветата пред банка ДСК, близо до читалище „Заря“. На поинтересувалите се граждани какво правят, отговорили, че дърветата ще се „подменят“.

Били стари и имали дефекти. И ние сме хора на възраст и имаме дефекти. Да вземат да ни отстрелят всичките и да докарат нови хора“, горещеше се Борислав Борисов, който работи в близост. „И да направят целия център в асфалт и бетон“, допълни той.

Тези дървета са садени през 1985 година, когато превърнаха улицата в пешеходна зона. Много са красиви и сме свикнали с тях. Особено като погледна отгоре, от терасата“, разказа 80годишната Иванка Чонева, която живее на метри от обречените дървета. Те са от вида кълбовидна каталпа, използват се за озеленяване на градски паркове и градини.

Главният еколог на общината Венета Тенчева уточни за Haskovo.net, все още се оглеждат дърветата в центъра и броят на тези, които ще се „реконструират“, още не е уточнен. „Става дума да дървета, които са с коруби, изсъхнали, с гнилостни процеси. Те, освен че ще изсъхнат и умрат, могат да станат и опасни“, обясни Тенчева. По думите й стволовете с коруби били лесни за идентифициране като потенциално опасни, но имало и дървета, които на външен вид изглеждат здрави, но сърцевината им е изгнила. Изсичането на нарочените, все още неуточнен брой дървета, става във връзка с реконструкцията на централната градска част, която се извършва по проект.

От РИОСВ Хасково съобщиха, че са получили уведомително писмо от общината за изсичането на дърветата пред ДСК. Мотивите били, че са изсъхнали и изпочупени. "Това е в компетенцията на общината, ние нямаме думата в този случай, само ни уведомяват", заяви зам.-шефът на екоинпсекцията Любомир Дайновски.

Живеещите до читалище „Заря“ обаче са категорични, че на каталпите им няма нищо и те ще ги бранят от трионите на „Екопрогрес“.

Тодор Кръшков   

80-годишната Иванка Чонева: Дърветата са красиви, свикнали сме с тях
Главният еколог на общината Венета Тенчева
Тенчева пред едно от изкорубените дървета в центъра, пред музея
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    65
    654
    0 0
    12:03, 27 юли 2016
    Откак влязохме в ЕС, паднаха всички пречки за безразборната сеч...Във всеки град вече секът безогледно уличните дървета
Последни новини