От х:

Днес в x:

Брутално: Санитар изхвърли гол покойник от моргата заради пари

Д-р Еленски влезе в свирепа полемика с племенницата на покойника Виктория Милева


Санитар е поискал пари за обличане на покойник и след като му било отказано, изкарал тялото от хасковската морга и го оставил на пътя чисто голо. За случая сигнализираха потресените роднини на починалия от болест Георги Хорчев от село Бенковски, община Кирково. 60-годишният онкоболен мъж се лекувал в хасковската болница, докато го сполетяла смъртта този понеделник, 30-ти юни. Съгласно наредбите тялото било откарано в моргата. Оттам дошли да го вземат роднините, като за целта наели катафалка от Кирково. В 10.30 сутринта те поискали от санитарите да облекат тялото поне в пижама, за да не го изкарват гол и пред останалите чакащи своите покойници пред Съдебна медицина. Санитарите обаче им поискали пари, между 20 и 30 лв, разказа племенницата на починалия Виктория Колева. Скоро обаче разбрала, че това не е регламентирана такса и парите трябва да се дадат на ръка. След кратко съвещание близките отказали „услугата“ и поискали сами да облекат мъртвеца. Когато им било отказано, подали едно одеяло, поне да го покрият. Дали заради отмъщение за отказаното „възнаграждение“ или поради чисто безхаберие, санитарите Сашко и Живко изкарали тялото голо и го тупнали с носилката на асфалта пред смаяните погледи на присъстващите. Потресът бил неописуем. Жив човек да се появи гол е неприлично, а за мъртвец е гавра, избухнали обезумелите роднини. Те нямали време да се занимават с оплаквания, защото погребението било насрочено за следобед. Днес обаче братовчедките Милена и Виктория потърсиха медиите, за да разкажат за тази „гавра с труп“.

Не бе трудно да се открие санитарят Сашко. Той бе пред моргата, където работи от 15 години. Пред камерите служителят чистосърдечно призна, че си иска пари „кой колкото му е на сърце - 10, 15 или 20 лв.“ Можело и повече и по-малко, но обличането не влизало в задълженията му. Не можел да пусне близките да облекат покойника вътре, защото това било изрично забранено от доктора /Христо Еленски б.р./. Същия ден в камерите и аутопсионната зала имало 5-6 трупа и нямало място дори и в тясното коридорче. Попитахме го не намира ли за непочтено в такъв момент да иска пари от близките. „Като отидеш в магазина, брате, нали всичко е с пари“, отвърна с извинителна усмивка Сашко. Що се отнася до това, че тялото е било голо, санитарят заяви, че в отделението нямат чаршафи.
„Това, което чувам, е абсурд“, заяви главната сестра на болницата Славея Славова, потърсена за коментар за действията на нейния подчинен. „Няма нужда от специална наредба за съблюдаване на благоприличие и морал“, категорична бе и съименичката й д-р Славея Димитрова, зам.-директор на МБАЛ по медицинската част, в отговор на твърдението от отделението, че предаването на телата на близките не е регламентирано.
В болницата има предостатъчно консумативи, чаршафи и всичко необходимо, за да се избегне подобна ситуация, категорична бе главната сестра. От ръководството на болницата незабавно разпоредиха проверка на случая и анонсираха, че при потвърждаването му ще има дисциплинарно наказание за санитаря Сашко.

Пристигналият в това време от съдебно дело д-р Христо Еленски обаче бурно оспори обвиненията към хората му. „Това /обличането на трупове/ не е медицинска дейност. Тя не се заплаща, а е работа. На кого му се досвидяха 20 лв. за майка му“, избухна д-р Еленски (впоследствие се разбра, че не е бил там по времето на описаната случка). Според доктора споразумението за пари между двете страни си е лично тяхна работа, и ако някой поиска, а друг му даде или не, това е устно договорно отношение между двамата. „Нашето задължение е да предадем трупа в приличен вид - зашит и изкъпан. Обличането е работа на траурната агенция. Там даже искат по 60 лв. Тук ни го вменяват като задължение, а не е. Разбира се, че няма да пусна външни хора в моргата. И да, нямаме чаршафи, с които да покриваме телата. Къде да държим труповете - нали трябва да се изнесат“, нареждаше вбесеният съдебен лекар. „Сторила им се тежка гледката /на роднините/, питате ли ги тези хора /санитарите/, които работят за минималната заплата тук, какви гледки виждат? Знаете ли, че аутопсираме с готварски ръкавици? Знаете ли, че Сашко работи със сърдечен стент и 6 месеца бе болен? Викнах го, понеже няма кой друг да дойде“, допълни докторът.
Думите му предизвикаха острото недоволство на Виктория, която заяви, че е недостойно лекар да говори така. „Ако ваш близък го изкарат гол на пътя, така ли ще реагирате“, ядоса се момичето. Според Еленски обаче това не е станало отпред, а в задния двор на моргата, където няма хора. Освен другите опечалени, разбира се.

В нажежената атмосфера най-цивилизовано отношение проявиха от ръководството на лечебното заведение в лицето на главната сестра и зам.-директора. Двете Славеи официално поднесоха извиненията на близките за нелепата ситуация и обещаха разследване. Междувременно Виктория и братовчедка и Милена подадоха официална жалба в полицията срещу санитаря Сашко за исканите от него пари и отношение към покойника им.

Именно за да се избегнат подобни ситуации и други абсурди, МБАЛ започна преди няколко месеца изграждането на нова морга, посочиха от болницата. Там ще има различни входове за вземане на покойници, място за близките и инцидентно идващите лица за освидетелстване на различни травми. Очаква се новото място за Съдебната медицина и Патоанатомията да стане факт през следващия месец.

Г. Христов

Зам.-директорът Славея Димитрова бе между чука и наковалнята в опит да овладее ситуацията
За Виктория е морално недопустимо някой да постъпва така с покойник
Санитарят Сашко не вижда нищо лошо да приеме "кой колкото даде"
Сашко се оправда че в отделението няма чаршафи, което не бе прието от близките Милена и Виктория
Според д-р Еленски хората му работят в невъзможни условия- в моргата няма дори и ръкавици и аутопсират с кухненски такива
В аутопсионната зала е забранено влизането на външни лица, а другаде няма място
Ръководството на лечебното заведение в лицето на Главната сестра Славея Славова поднесе своите извинения и обеща разследване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини