От х:

Днес в x:

Последните хасковски мисионери сдадоха европейско дежурство

Ротата в акция

На 30 юни тази година приключи 6-месечното дежурството на контингента от Българската армия включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC. Съставна част от контингента бе хасковска рота в състав от 120 военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон на Кенана, командвана от
капитан Румен Везев.
Това е четвъртото дежурство на бойна група HELBROC BG, като и предишните три роти бяха рекрутирани от кенанското поделение. Те носеха европейско дежурство през 2007 г., 2009 г. и 2011 година. 4-тата мисия обаче бе една от най добре подготвените, като в периода 10-12 септември 2013-та година участваше в специализирано тактическо учение на полигон „Добрич” пред главнокомандващия многонационалните сили бригаден генерал Димитриос Бикос от Гърция. После нашите участваха в учението Талос 13 в Гърция, а накрая и в мащабното двустепенното командно-щабно учение „ЩИТ 13", на полигона в „Корен”.

Многонационалната бойна група HELBROC BG бe създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция. Тактическото формирование бе замислено да бъде с висок компонент на боеготовност и на разположение на ЕС за намеса в кризисни точки на територията на Съюза. Обучавано е в операции по евакуация, охрана на база и патрулиране, конвоиране и оказване на хуманитарна помощ, разделяне на враждуващи групировки със сила и предотвратяване на конфликти.

Хелброк бе една от последните мисионерски задачи в които участваха хасковските военни. Според новата стратегия за развитие на Българската армия приета през ноември миналата година, България преустановява участието си в задгранични мисии като поетапно се изтеглят контингентите в Афганистан, Ирак и в Босна и Херциговина, така наречената мисия Кейфор. Български военнослужещи остават в единични бройки предимно като наблюдатели и военни съветници на различни, предимно екзотични дестинации като Афганистан, Мали и Грузия.

Г.Христов

Обезвреждане на терористи
Охрана на стратегически обекти
Бригаден генерал Бикос поздравява командира на хасковската рота
На учението в Гърция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини