От х:

Днес в x:

Кметовете искат отсрочка за заверките при прехвърлянето на МПС

Кметовете искат отсрочка от една година преди заверката на договорите за прехвърляне на собственост на МПС да влезе в общинските администрации.

Според изменението на Закона за движение по пътищата, от 2015 година не нотариусите ще заверяват договорите за прехвърляне на собственост на МПС, а общините. Идеята е, че така процедурата ще стане по-евтина, с по-ниска такса, а същевременно ще се гарантира плащането на данък МПС.

Кметовете обаче искат изменението да се случи не през 2015, а на в началото на 2016 година, като до определено време-2-3 месеца от началото на годината прехвърлянето да може да се извършва паралелно -и в общините и от нотариусите. Идеята е обсъдена по време на последното заседание на Националното сдружение на общините в България.

"Трябва да подготвим хора, да обособим и работно място, а за това трябва време“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който е и член УС на НСОБ.

Той посочи, че за община като Димитровград, например, за осъществяването на сделките с моторните превозни средства ще по първоначална преценка са необходими два щата.

От общините ще настояват за промени и при изчисляването на таксата за услугата, когато тя мине към местните администрации. Идеята е тя да е процент от пътния данък, като всеки Общински съвет да има правото еднолично да гласува какъв да е процента. Така ще се предотврати практиката за фиктивни стойности на прехвърляния автомобил. Сегашната схема действа като например кола, която реално струва 5 000 лв., се записва при покупко-продажбата на стойност 500.

Общините искат отсрочка с една година също и за предложението от Министерството на финансите за увеличаване на таксите за битови отпадъци.

Според проекта на Министерството през 2015 година таксата трябва да се вдигне е от 2 до 5 пъти, като увеличението на промилите зависи от решението на общинските съвети.

 М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини