От х:

Днес в x:

6 военни паметника влизат в националния регистър

6 паметника в Хасковски регион влизат в Регистъра на военните паметници на България. Решението за включването им взеха на заседание днес членовете на Областна комисия “Военни паметници”, водено от областния управител Кадир Исов.

Сред новите хасковски военни обекти в регистъра е Паметната плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в с. Стамболийски. Включен е и гробът на загинал през 1912 г. войник, защитаващ границата на България. Гробът на война се намира до с. Конуш.

Част от Регистъра стана и откритата на преди седмица в маджаровското село Евфем паметна плоча, проектирана от Иван Каратонев с имената на загиналите в Балканската и Втората световна война. Възпоминанието е поставено на площада пред кметството на селото.

Внесени на самото заседание 3 предложения от представител на Община Свиленград също бяха гласувани единодушно. Става въпрос за два паметника на Георги Пирдопски, единият от които на територията на бившата гранична застава, носеща неговото име, и символичен Мемориал на граничната слава.

Въпреки положените грижи за 8 паметника и паметни плочи в с. Конуш, някои от тях се нуждаят от ремонт който ще коства общо около 3000 лв., стана ясно на заседанието.

Комисията одобри на местно ниво искането за финансиране на ремонтите. Документите ще бъдат подготвени и изпратени в Министерството на отбраната. Единият от паметниците е обграден от бетонирани автентични щикове. Част от щиковете са очупени и липсват, поради което молбата на дружеството на запасните в с. Конуш е да им бъдат намерени и доставени от военно министерство щикове с отпаднала необходимост, за да могат да възстановят нарушената част от оградата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини