От х:

Днес в x:

Товарят абитуриентите с плащане на данък „Здраве“

Покрай емоциите от завършването, абитуриентите забравят, че стават длъжници на държавата


Абитуриентите сами трябва да плащат здравните си вноски по време на лятната ваканция след завършване на средното. Ако не помислят за здравето си през лятото има вариант да се сетят за него през есента, но по трудния начин. Причината е, че в периода юли-октомври те не се осигуряват от нито една институция, понеже не са нито ученици, нито студенти и могат да се окажат с прекъснати здравни права точно когато им потрябват. Държавата ни спира безплатното здравеопазване при неплатени три месечни вноски за последните 3 години. Точно 3 месеца има от обичайното завършване за зрелостниците в края на юни, до старта на академичната година на 1-ви октомври. В този случай правата се възстановяват само след изчистване на всички дължими вноски.

Освен да плащат по 16.80 на месец, абитуриентите трябва да подадат еднократно осигурителна декларация Образец 7 за това, че ще осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомнят данъчните.

Тази декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Тоест ако учениците от 1 юли трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес въпросната декларация.
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини