От х:

Днес в x:

Хасково почита предците си

Хасковлии се погрижиха за последните домове на своите покойници


Цяло Хасково днес се стовари пеш и с коли на гробищните паркове около града за да почетат мъртвите си предци. По традиция на днешната Черешова задушница се прелива вода и вино над гробовете на покойниците, запалва се свещ и се раздава хляб и жито, както и първите узрели череши откъдето идва и името на празника. В православния канон на този ден се прави обща панихида в памет на починалите християни, вярващите се молят за тях защото телесната смърт не прекъсва единството между живи и мъртви.

Възползвайки се от хубавото време и опрощението на традиционното левче на входа за гробищата, поне 5 поколения хасковлии посетиха парка край старото Пловдивско шосе. Баби и внуци се отбиваха за китки пред входа, като можеха да избират между свежи прлолетни цветя екзотичен внос и букети от 1 до 15 лв. За всекимо според потребностите. Част от гробовете бяха превърнати в цветна градина, но повечето изглеждаха като буреняк от поникналите треви и плевели. Въпреки неистовото скубане доста от тробовете оставаха недокрай почиствени, затова част от посетителите бяха забелязани да хвърлят препарати за растителна защита. Белким следващият път не намират домовете на покойниците си в подобно окаяно състояние, обясни едва кретаща бабичка, поседнала да пролее няколко сълзи за починалите си близки. На фона на огромното пешеходно стълпотворение, многобройните автомобили нахлули по алеите създадоха истински логистичен проблем. По едно време дори и крачещите нямаше откъде да се проврат между броните, а трудноподвижните направо бяха заклещени. Навалиците се разсейваха бързо, само за да се появят отново на други места.

Черешовата задушница се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Днешният ден се счита за благотворителен-правят се общи трапези и се раздава жито, пити, плодове и други храни.

Г.Христов

По традиция се почистват гробовете и се поставят цветя
Многобройните бурени бяха истинско предизвикателство особено за трудноподвижните хора

Преди влизането в парка вървеше масово пазаруване на китки

Поколения хасковлии дойдоха да отдадат почит на предците си

Стълпотворението предизвика истински задръствания по алеите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини