От х:

Днес в x:

Детската градина в село Момчиловци чества половин век-от хляба на мулета до образование в 21 век

 Как едно детско заведение, което подкрепя първите стъпки на малките и ги учи на ум, разум и сърце, успява въпреки трудностите да оцелее 50 години- може да разкаже със своята история детската градина в Смолянското село Момчиловци, която днес възпитава и отглежда 36 деца. 

 Обединена детска градина „Изворче“ чества 50 годишен юбилей от създаването си, а кулминация в тържествата беше празничния юбилеен концерт, който трогна до сълзи всички в залата. В читалище „Светлина 1925” в селото на 29 май се събраха родители, настоящи и бивши учители, възпитаници на детското заведение, за да споделят празника-50 години на сцената на живота.

На 31 май в 10.00 часа тържествата продължават с отворените врати за родителите на децата от подготвителна четвърта група под надслов „Така живяхме в детската градина”. Ще бъдат връчени и удостоверенията за завършване, а на 1 юни забавата продължава със съвместна спортна проява на деца, родители, учители. Под мотото „Да бъдем здрави“- малки и големи ще се състезават в крос, спортни игри и забавни фокуси. 

МАЛКО ИСТОРИЯ

Детското заведение е открито на 1.09.1963 г., в къщата на Илия Арнаудов, като тогава имало само временна група и персонал от 5 жени. На тях им се налага да приспособят частната къща в детска градина, като всичко необходимо се извозвало на мулета и се пренасяло на гръб, защото прокаран път нямало. Обзавеждането пък направили със средства от тогавашното Държавно стопанство за семепроизводно в селото и родителите на децата.

Посудата за домакинството пък се дарява от самия персонал и така от 1 януари 1964 г. ЦДГ става редовна, въпреки трудностите. Година по-късно детското заведение се мести в сградата на бившето училище, разширява и обогатява материалната база. През януари 1983 г. се обединяват яслите и детската градина, а 3 години след това към ОДЗ се открива детска кухня за деца над 10 месеца, което е от голяма полза за младите родители. Едва четвърт век след създаването си на 1 юни 1089г ОДЗ се мести в нова, специално построена сграда в Момчиловци. Като признание на институцията е връчен орден на Република България „Кирил и Методий”- III степен за принос в отглеждането и възпитанието на децата.

През 1994 г. детската градина приема името „Изворче”, с основното мото „нашите деца- чисти като изворна вода”, което остава и до днес. Продължава грижата за развитието на всяко дете, развиват се връзките на детското заведение със семейството, училището „Св. Св. Кирил и Методий”, читалището в селото и църквата „Св. Св. Константин и Елена”.

 За да могат днес педагози, родители, бивши и настоящи възпитаници да се поздравят с 50 години живот, възпитание и развитие.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини