От х:

Днес в x:

Вече и децата с портфолио за Америка

"Как занимават децата ни на градина" в изпълнение на г-жа Брацова и децата от ОДЗ 15 "Слънце"


Освен възрастните, вече и децата ще се нуждаят от портфолио, ако заминават за чужбина. В случай, че родителите им гурбетчии пожелаят да ги запишат на детска градина в странство, местните забавачки им изисквали доказателство, че с децата е работено през годините. То трябва да е под формата на сборник от нещата, изработени от децата през годините. По тях можело да се преценят дарбите, заложбите и психологическата нагласа на всяко конкретно дете, за намиране на най-адекватен подход за неговото обгрижване. Изискването било задължително за англосаксонските забавачки, които освен това искали и педагогическа характеристика от БГ - градините.

„За съжаление през тази година цели 4 деца поеха с родителите си за Англия и още 2 за Америка“, коментира с тъга директорът на ОДЗ 15 „Слънце“ Анна Йорданова. На открит урок днес в нейната градина се изработваше нещо, което ще стане част от това портфолио – пано с апликации на приказни герои от морското дъно.

В интерес на истината в забавачката въобще не мислили за този аспект на нещата, когато решили да въведат практиката в началото на миналата учебна година. Целта им била да илюстрират пред родителите как се работи с техните деца, какъв напредък регистрират и ако може да се откроят особеностите на характера, по които отрано да се съди за бъдещата личност. Ако не друго, класьорът с детски творби щял да бъде ценно допълнение към стената на родителската гордост, предполагали от ОДЗ-то. Оказало се обаче, че идеята имала и още едно практическо, макар и съвсем неочаквано приложение.

Днешният открит урок на 2-ра група от „слънчицата“ пък нагледно илюстрира какво си спестява родителското тяло вкъщи. Оказва се, че задържането на вниманието на мъниците, камо ли партниране в заниманията им, е нещо изтощително и не за всеки. Само след половин час множеството възрастни изглеждаха уморени. И то само от гледане на всеотдайните госпожи, които с неизчерпаем запас от търпение и такт показваха и обясняваха всичко по няколко пъти, за да се придаде на обикновени неща необикновен резултат.
В резултат на 1-часовото усилие, белият лист хартия оживя с магията на морето, в което плуваха рибки, октоподи и морски сирени, а по жълтото дъно белееха саморъчно направени/ от хартийки/ камъчета и растяха кафяви водорасли/ от салфетки/. „Изглежда лесно, но фината моторика на рязане, залепване и рисуване далеч не е лесна за едно 4-годишно дете“, обясни Йорданова. Заниманието е част от годишната учебна програма, спусната на градините от МОН. Но понеже ученето е скучно, всичко трябва да е под формата на игра. Едно уточнение за родители, потреперващи само от думите: „Тате, хайде да си поиграем“.

Социалните/ и забавни/ занимания на „Слънце“ продължават и в следващите два дни. В ОДЗ-то измислили да изпратят подготвителните си групи на училище със своеобразен абитуриентски бал, почти като при батковците. За разлика от пъстрилката на Кенена обаче, малките джентълмени ще бъдат облечени във фракове и папийонки, а дамите- в бели бални рокли.

Г.Христов

С подръчни материали, децата оживяваха морското дъно
Творбите ще влязат в портфолиото на децата-за родителска гордост, но и при нужда от заминаване в чужбина
Първо се лепят октоподчетата
Така се правят камъчета
А така, водорасли от салфетки
И пак камъчета
И така 1 час, с активното лично участие на госпожите
Учителките нагледно показаха как се задържа непостоянното детско внимание
Всичко научено трябва да е под формата на игра
Според директора Анна Йорданова/правата/ забавните занимания се оказали много необходими и полезни за родителите заминаващи в чужбина
Децата работят върху портфолиото си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини