От х:

Днес в x:

Хванаха 1.2 тона отровен пипер за България

Служители на хасковската Агенция по безопасност на храните хванаха пратка от 1 тон и 340 кг сладък пипер с отровен пестицид в него, съобщават от БАБХ-София. Така наречения difenthiuron (дифентиурон), е категорично забранен за употреба в страните от ЕС. Заразената пратка е била спряна на външната граница на Съюза, каквато се явява българо-турската. Пиперът е идвал от Турция и бил за българският пазар, като крайното местоназначение на стоката е град София. Заловеното количество подлежи на унищожаване в екарисаж, съжобщават от БАБХ.

Началникът на хасковската Агенция по храните Кирил Делчев, потърсен от Haskovo.net за коментар уточни, че макар и изнесени с днешна дата, чушките са задържани на 20-ти май. "Това е рутинна работа за нас" каза той и уточни, че неразрешеният пестицид е бил констатиран при лабораторна проверка, във фитосанитарния контрол на ГП „Капитан Андреево“. Началникът бе категоричен, че няма праг за пестицида, дори и най-минималното наличие в плод или зеленчук е абсолютно забранено.

Дифентиуронът е инсектицид, за борба с насекомите. Попаднал във външна среда той е силно токсичен за пчелите и не толкова за рибата. За бозайниците всичко зависи от концентрацията.

Към настоящия момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки, отхвърлени на граница поради установено наличие на diafenthiuron в храна, допълват от БАБХ. Продуктите, в които е бил установен, са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Р. Турция,

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини