От х:

Днес в x:

Отровен български чай надруса холандци

Сред билките имало следи от беладона, която е силно отровна

Отровен български чай е бил заловен в Холандия. Сигнал за това е бил подаден от тамошното министерство на земеделието, предава "Телеграф".

Властите са иззели всички налични количества от търговската мрежа в Амстердам, Утрехт и Ротердам. Предполага се, че отровното вещество в чая е беладона, но има вариант да става дума и за лечебна градинска ружа. Иначе самото определение "български чай" не било коректно, защото от България са дошли само част от суровините, а самият чай е бил пакетиран в Германия. Оттам е бил внесен в Холандия от фирмата "Якоб Хоой".

Възможно е било отровната съставка да е била набрана заедно с татул, който е отровен, но засега това са само догадки. Сигналът за отровен чай бил подаден след като трима холандци постъпили в болница с халюцинации, а зениците им били разширени. Лекарите заключили, че е виновен билковият чай, който и тримата си били направили. От Агенцията по храните уточняват, че такъв чай у нас няма. България е сред водещите износителки на билки за страните от Европейския съюз. Изнасяме обаче само събраните необработени треви. Приготвянето на готови продукти се прави чрез подбиране на билки и чайове от всички краища на света и много трудно може да се определи произхода на съставките, обясняват билкари.

Специално беладоната била много скъпа и едва ли някой би я използвал в обикновен чай за широка потреба. Иначе била силно отровна, използва се за болкоуспокояващи лекарства, а някои я използвали за халюциногенен наркотик, което било изключително опасно.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини