От х:

Днес в x:

Хасковлийки раждат и в 6-я месец, всяко 5-то недоносено

Броят на недоносените в Хасково расте

Значително нарастване на недоносените деца в Хасково регистрират в отделението по Неонатология към хасковската МБАЛ. От началото на годината в местното АГО са проплакали 370 деца, а близо 70 от тях са минали през микропедиатрия. Това е близо 19 % след като в предишни години процентът винаги е бил под 10. Част от новородените са със заболявания, но огромното мнозинство са недоносени, сподели д-р Надя Вачева, шеф на хасковската Неонатология.

Най-фрапиращият случай е на детенце, родено на 9 май, при термин в началото на септември. Появилото се в началото на 6-я месец момченце тежало едва 900 грама. Новороденото е било обдишано по спешност и стабилизирано, а повече от 11 дни лекарите му треперят денонощно, за да хванат навреме очакваните при такава недоносеност инфекции и заболявания. На 12 май пък проплаква момиченце с тегло едва 940 грама. То е било родено при термин 11-ти август. Детето е имало дихателни проблеми, които са преодолени с новозакупения от областната болница респиратор за новородени. Парите за него бяха набавени от кампанията „Дари, за да помогнеш“ на Райфайзен банк. „С чиста съвест можем да кажем, че тези деца бяха спасени с новия апарат за обдишване“, коментира доктор Вачева.

Според нея причините за бума на недоносени са комплексни. От една страна това са майките тинейджърки от ромския етнос, които зачеват по на 13-14 години. Рискът детето да се роди преждевременно в подобни случаи е огромен, смятат неонатолозите. В двата случая от месец май обаче не става дума нито за роми, нито за майки тинейджърки. Това са били българки с нормален статус, при които рисковите фактори са се оказали отлепена плацента, инфекция и най-вече високо кръвно. Последното почти еднозначно е предизвикано от стреса, защото става дума за млади жени, категорични са лекарите.

Г.Христов

През май са се родили две бебета в 6-я месец
Кампанията на банката бе от март 2013-та, но апаратът бе закупен едва преди 6 месеца съобщи д-р Вачева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини