От х:

Днес в x:

Правителството и общината в сговор за Александровската гробница

Петър Стоянович/вляво/ призова за сговор с общината

Необходимостта от „малък сговор“ между министерства и община Хасково изтъкна културният министър Петър Стоянович. Той бе гост на Хасково в национална дискусия посветена на туризма, организирана в рамките на кампанията „Чудесата на България“. Дискусията се провежда в хотела на кметския син - „Ретро“. Сговорът бил необходим за решаване на дългогодишния проблем със собствеността на земята под Александровската гробница.
Този обект е на прага на ЮНЕСКО, а липсва волята да се направи една малка стъпка, за да стане истинска част от културно-историческото ни наследство и реална туристическа дестинация, изрази недоумението си министърът. Това се получава, защото според него България е единствената страна, където културата и туризмът са разделени и всеки върви по своя утъпкан път. В същото време искаме културен туризъм, посочи Стоянович. Той заяви че до месец лично ще инициира в София една 5-странка, с участието на община Хасково и всички заинтересовани институции, включително и Министерството на земеделието, за да се реши проблемът с горския фонд, върху който се намира музеят на тракийското изкуство край Александрово. Както е известно, от години Хасково настоява земята в района да се прехвърли от държава на община. Това ще позволи там да се строи и се облагороди района за пълноценен културен туризъм.
От думите на Стоянович става ясно, че аргументите на общината този път ще бъдат приети, за разлика от последните две правителства, които отказваха да се съгласят с тях.

Перспективата пред обектите в националните маршрути става международна, след като се изготвят общи туристически пакети с останалите балкански държави. Това анонсира Славка Бозукова-главен редактор на в. Стандарт, инициатор на кампанията „Чудесата на България“. На 23-ти май в София ще се проведе среща с представители на 6 страни от полуострова, за набелязване на комбинирани туристически дестинации из Балканите. Бозукова се похвали, че „чудесата“ в техния конкурс носят солидни приходи на съответните общини. Така например заради мощите на Йоан Кръстител община Созопол регистрирала 7 % повече туристи и 20 % ръст на икономиката си. А в Хасково има толкова чудеса, изброи организаторът, като към Глухите камъни, Мезек и Александрово добави и статуята на Богородица. Неин макет се връчва от общината на всички специални гости на града. Този път работата на отсъстващия кмет Георги Иванов свърши другият пристигнал министър - Драгомир Стойнев, озовал се 2-ри път в Хасково в рамките на последните две седмици. Икономическият шеф връчи малката Богородица и бутилка местно вино на ресорният си зам. по туризма Бранимир Ботев, който днес празнуваше рожден ден. Повече подробности от събитието и резултата от дискусията очаквайте в следващ материал.

Г. Христов

Министър Драгомир Стойнев иззе функциите на кмета и започна да подарява Богородица
Вино за рожденика Бранимир Ботев
Министър Стойнев уважи събитието, защото както си напомни, е и министър на туризма
Мастити историци и археолози уважиха събитието
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини