От х:

Днес в x:

5-метрова кална вълна удави семейство с 4-годишно дете

Моста от където е била отнесена колата на семейство Рамадан. Ударната вълна сринала и бетонните подпори в реката

Огромна вълна от вода, пръст и изкоренени дървета край минерално банското село Винево снощи и удави 4-членно семейство с дете, което преминавало в този момент с колата си по моста. Фамилията на Мюмюн Хакиф Рамадан се прибирала от Винево за Кърджали, когато бедствието ги настигнало около 22.30 часа. Колата е била изхвърлена от моста и влачена стотици метри по течението на иначе малката рекичка Демерджи дере. Сутринта е забелязана от случаен минувач. Неузнаваемо смачканият Опел Астра обаче бил празен. Цяла сутрин екипи на пожарна и полиция претърсваха коритото на реката и близкия язовир. Към 12 часа бе намерено само тялото на съпругата на Мюмюн - Ресмие, оплетено в коренища. Засега няма и следа от останалите членове на семейството, включително и 4-годишния внук Мерт.

Трагедията се е разиграла между 22 и 23.30 часа снощи след небивал порой, излял се над планинското селце от 3 следобед. Живеещата в Кърджали фамилия гостувала на сестрата на Мюмюн Басрие от Винево, за да й изкажат съболезнования за трагично починалия й син два дни по-рано. Визитата била само за няколко часа и към 22 часа кърджалийци тръгнали обратно, за да не ги види никой повече. Към 23.30 часа кметът на Винево Фикрет Иса лично видял какво е положението на моста. Той вече бил под вода, а над перилата му минавали дървета и различни отломъци. Човекът подал сигнал на 112, с предупреждението, че се задава бедствие, но и не подозирал за вече случилите се трагични събития. Ужасът в селото започнал сутринта, след откриването на колата.

В автомобила били Мюмюн, Ресмие, 30-годишната им дъщеря Ширин и 4-годишният й син Мерт. Възрастните били учители съответно в Кърджали и Черноочене, дъщерята била кардиолог в МБАЛ-Кърджали. Отдавна били напуснали родното си село, но често гостували на многобройните си братя, братовчеди и чичовци във Винево и съседното Лясковец. Потресената фамилия не искаше да повярва, че най учената й част е сполетяна от такова нещастие. Десетки роднини газеха в калта край реката в надежда за добри новини, макар надеждата да е малка.

Версията че при прииждането на водата семейството е напуснало колата, в опит да се спаси, бе оборена след откриване на тялото на Ресмие. Детското столче, на което е бил малкият Мерт, пък бе още със закопчани колани. Вероятно ударната вълна е изтръгнала детето и го е запокитило през вече счупените прозорци. Че придошлата вълна е била с огромна сила, говори и фактът, че от моста бяха откъртени огромни бетонни блокове, тежащи по няколко десетки тона, а по протежението на реката имаше изтръгнати от корен дървета, някои от които на по 50 и повече години. Оказва се, че реката на Винево, макар и малка, е водосбор на десетки рекички и ручейчета в района, а тясното и подобно на фуния корито допълнително ускорява нахлуващата вода, обясниха специалисти. Като се добави и неразчистеното от дървета и храсти корито, бедствието е било предначертано. А трагедията е била заложена още от зловещия 6 февруари 2012 година. По време на големите наводнения в Хасковско, отнели живота на 11 души, мостът край Винево е бил компрометиран необратимо. Община Минерални бани пише проект за 33 500 лв за укрепването му, но от междуведомствената комисия за бедствия аварии и катастрофи към МС им отказват, съобщи главният експерт по сигурността към община Минерални бани Иван Райков. Според председателя на местния Общински съвет Муса Чолак има и друг проблем. Макар Винево да е банско село, землището му се води в община Черноочене, област Кърджали, което е затруднявало кандидатстването с проекти за обезопасяването на реката.

Днес ключовият мост бе затворен за движение, а след трагедията вероятно и ще бъде ремонтиран. Което ще бъде безнадеждно късно за семейство Рамадан и техните близки.

Г.Христов

Колата е била влачена стотина метра по течението
Столчето на малкия Мерт още бе закопчано, но това не задържало детето
Тялото на Ресмие бе открито към обед
Дърветата бяха и върху моста
Роднините очакваха щастлива развръзка
Издирването продължи до 16.30 часа. Открита бе една жертва

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини