От х:

Днес в x:

Гърмени янки учат нашите на бомби самоделки

Пол Бърк обяснява разстановката при заход към съмнителен предмет


Щатски ветерани от задгранични мисии на US-армията пристигнаха в Хасково да обучават родните военни на откриване и обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Визитата на тримата запасни офицери идва като част от междуправителствена договореност между България и САЩ за съвместни обучения на двете армии. Миналия месец хасковски взвод се върна от американската база Хохенфелц в Германия, а идния месец за там ще замине цяла рота. Между двата задгранични лагера, в Хасково пристигнаха и щатските спецове.

Кристофър Къри, Пол Бърк и Брайян Барбър ще останат до петък, през това време интензивно ще провеждат полеви занимания с 40 хасковски военнослужещи. Любезните янки обясниха, че нямат идеята да правят от хасковските кашици сапьори. Трябва само да им дадат ноу-хау как да разпознават бомби самоделки, приличащи на съвсем обикновени предмети. Според тях това бил новият начин, по който терористи и екстремисти нанасят удари по въоръжени части или цивилно население. „Нещо, което не прилича на бомба, но всъщност е. Трябва да се познава дизайнът на подобни устройства и да се подхожда правилно към тях“ разказа Кристофър Къри. Процедурата сериозно се различава от родната методология за откриване и обезвреждане на взривни устройства, признаха хасковските домакини. Може би защото нашият кашик разчита да срещне конвенционална мина, а не например пазарска чанта с попкорн. Американците обаче толкова често са гърмени от подобни безобидни подаръци, че вече се съмняват в сянката си, или по-точно - имат процедура и за нея.

Крис, Пол и Браян имат по над 20 години служба в US армията като са кръстосвали света от Ирак и Афганистан до Мексико. Сега вече са пенсионери и продължават с обиколките, но като инструктори. В подхода им правеше впечатление безкрайното търпение в обясненията и разработването стъпка по стъпка дори на най-обикновени маневри - заход към съмнителния обект, изграждане на отцепваш кордон и проучване на евентуалната бомба. Всяко подценяване може да струва скъпо, предупредиха американците. Уроците бяха преценени като особено полезни от тази част от обучаваните, които вече са били на задгранични мисии. Признаха, че често са попадали в ситуации, граничещи между напълно безобидното и смъртоносно опасното. В тях разликата в действията им била именно от това дали някой им е казал какво може да се очаква и как да се реагират адекватно.

Обучението завършва в петък с изпит, който ще се проведе на тренировъчния полигон край Добрич.

Г. Христов

Всеки боец си има място
Това може и да е туба, но може и само да прилича на туба
Според Кристофър Къри, подобни импровизирани взривни устройства крият доста повече опасности за армейците зад граница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини