От х:

Днес в x:

Тази вечер Марс “на една ръка разстояние“ от Земята

Уникално астрономическо явление можем да наблюдаваме с просто око тази вечер. Около час след полунощ, казано на езика на астрономите Марс ще е „на една ръка разстояние“ от Земята. Червената планета ще се приближи за втори път рекордно близко за последните 3 години, само на 92 милиона километра.

На 14-ти срещу 15 април Марс ще се появи малко преди залез слънце и ще може да бъде наблюдаван почти през цялата нощ. Според програмата на НАСА за изучаване на Марс планетата ще изглежда като обхваната от пожар с оранжев цвят и ще е десет пъти по-ярка от звездите.

Подобно явление се е наблюдавало преди 3 години, но тогава Червената планета е била значително по-близо до Земята, отколкото се очаква да е сега. На 27 август през 2011 година от Марс са ни делели само 55,6 милиона километра, явление, случващо се веднъж на 60 000 години, обясни директорът на Планетариума в Димитровград Димитър Кокотанеков. Явлението е известно сред астрономите като „Противостоене на Марс“.

Наблюдението на Марс ще започне от източния хоризонт в момента за залеза на слънцето и ще завърши на западния. Около 1 ч. планетата ще може да се наблюдава най-ясно с просто око и ще е на юг. Ще я различите по това, че ще е високо над главите ви, ще е много ярък обект. За планетите е характерно, че не трептят като звездите, така че лесно ще разпознаете Червената планета.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини