От х:

Днес в x:

Пирати се пуснаха с лодки самоделки по Марица

Десетина младежи-ентусиасти се пуснаха в атрактивно състезание като еко-пирати с лодки самоделки по река Марица днес в Димитровград. Надпреварата бе със саморъчно направени плавателни средства от подръчни материали от отпадъци. Използвани бяха предимно празни пластмасови бутилки от безалкохолни напитки, минерална вода и бира. Въбражението на децата бе създало чудновати, но задържащи се на повърхността предмети, наречени „пиратски лодки”. С тях състезателите трябваше да достигнат до оранжева шамандура, също от празни пластмасови бутилки, на двайсетина метра от старта. После, гребейки срещу течението, трябваше да финишират на мястото, от което са тръгнали. Публиката, накацала живописно по брега, окуражаваше любимците с викове и препоръки. Лодките се бореха за няколко титли: „Най-бърза”, „Най-авангардна”, „Най-красива” и „Най-смела”.

Еко фестивалът „Формула Марица Арт” се провежда за втора поредна година в парк „Марица”, до Големия дъб. Атракцията е по проект на общината по Оперативна праграма „Регионално развитие”. Проектът е двегодишен, но от общината преценили, че интересът е голям и възнамеряват да продължат провеждането на пиратската регата със собствени сили. Кметът Иво Димов също бе сред публиката.

Събитието има за цел да покаже колко важно е да пазим Марица чиста. Като природна забележителност тя е от ключово значение за бъдещето ни.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини