От х:

Днес в x:

Глад за гларуси на морето, ще пазят и пустите плажове

Кандидатите-спасителите могат да разчитат на сугирна работа тази година. Отделен е въпроса колко ще е платена

Неистов глад за гларуси по родното Черноморие се очертава тази година, след като регионалната министърка Десислава Терзиева се зарече в национален ефир да обезопаси всички плажове, дори тези, които не са отдадени на концесия или под наем. Това било заради промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които изискват да няма необезопасени места по плажната ивица. За целта от концесионните такси щели да бъдат отделени средства за областните управители, които ще имат ангажимента да осигурят водно спасяване и почистване на плажовете, които са без стопанин.

Новината е добра за Хасково, който е един от центровете за подготовка на водни спасители като средно за курс кандидатстват по 50-60 души. Мераклиите за славата на Дейвид Хаселхов и Памела Андерсън не се спират дори и от драстично скочилата миналата година такса за едномесечния курс - 312 лв. Сумата гарантира документ за морски и басейнов спасител. Разделено излиза още по-солено.

Голямата болка за местните кандидати и техните инструктори обаче е невъзможността за повече от 1 обучителен курс, поради липса на закрит басейн в Хасково. От тази година даже няма да имат и ДРУГ басейн, след като „Лебеда“ бе рушнат заради строежа на хипермаркет. Щат не щат, всички трябва да чакат до юни, когато започва единственият курс на единствения що годе подходящ за целта басейн -  „Фантазия“. Късният график означава, че хасковлии могат да завършат най-рано в началото на юли, когато повечето от хубавите места по хотелите ще са заети, а за нашите ще останат само слабонаселените плажове. Там заплатите са от порядъка на 500-600 лв, което се счита/а и е/ крайно недостатъчно. Затова почти повсеместно новоизлюпените спасители заминават за чужбина. От две години има тенденцията за спасители да кандидатстват и много местни абитуриенти. Тяхната дестинация също е в странство, понеже се канят да кандидатстват в чужди ВУЗ-ове с идеята през лятото да припечелват по нещо допълнително в тамошните курортни центрове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини