От х:

Днес в x:

Земеделец: Паля се заедно с тютюна пред парламента

Живко Желев: Паля се заедно с тютюна пред парламента

„Товаря тютюна си в един тир и го карам пред парламента. Там ще го запаля, ще запаля и себе си! Вече не се издържа! Аз и цялото ми семейство сме заложници на тези изнудвачи!” Това заяви пред Haskovo.net земеделецът от свиленградското село Мустрак Живко Желев.

По-рано от хасковската стуруктура на националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) разпространиха декларация, в която заявяват, че дават 72-часов срок на правителството да се намеси в отношенията с фирмите – изкупвачи на тютюн, в противен случай само от Хасково 300 тютюнопроизводители ще откарат неизкупената си реколта пред Народното събрание и ще я запалят пред входа за депутатите. Срокът изтича в понеделник.

Причина за гнева на земеделците е неизкупеното количество тютюн. Най-голям остатък има в Свиленградско, където залежават 120 т тютюн, по 30 т има в Казанлък и Пазарджик и по 5 т - в Славяново и Стамболово.

„В събота беше поредната гавра. В Мустрак дойдоха прекупвачите от „Миссириан”, започнаха да гледат листо по листо и викат: Не отговаря на изискванията за качество. Това го казват експерти, които самите прекупвачи си водят. Къде го има това, истинска гавра! Избухнах и ги изгоних. Няма вече накъде назад, заложил съм си къщата, всичко. Паля се заедно с тютюна в София”, избухна Живко Желев. Той добави, че пише писма до главния прокурор, ДАНС, Народното събрание, президента, до всички партии. В тях сигнализирал за изнудването, на което са подложени българските тютюнопроизводители.

Позицията на НАТ 2010 бе потвърдена пред Haskovo.net и от Асен Кючуков, зам.-председател на асоциацията на тютюнопроизводителите. Той заяви, че националното ръководството на асоциацията застава зад декларацията на регионалната структура. Кючуков уточни, че днес се провежда Управителен съвет, на който ще се вземат решенията за протеста.

Тодор Кръшков

Ето и цялата декларация на НАТ 2010:

Декларация на регионалната структура на "НАТ 2010" област Хасково (Националната асоциация на тютюнопроизводителите).

Обръщаме се към областния управител на Хасково, към правителството на премиера Пламен Орешарски, към всички земеделски производители и цялата общественост.

Ние, тютюнджиите, сме твърдо за това да има ясен график за сключването на договорите за Кампания 2014 по отношение на тютюна, засетите площи и снабдяването със семена.

През съботния ден станахме свидетели на грубото погазване на договорните отношения с дружество от Шумен с гръцки собственик. Експертите-оценители не спазиха клаузите в договора, не успяха да определят какъв сорт е тютюна, който е около 50 тона, това е ориенталски тютюн от най-висока класа.

Вече 5 месеца сме принуждавани да продаваме стоката си на цени, които са под себестойност, така че да фалираме и да загубим заложените си имоти и земя. Настояваме държавата да се намеси и спре грабителството спрямо нас. Нашите семейства са опрени до стената, ние вече сме в тотална безизходица. Нито една партия или структура не прояви разбиране по отношение на тютюневия сектор, който е ключов за Пиринско, Родопите, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Разград, Силистра и други области на страната.

Ако до 72 часа не се вземат окончателни решения на проблемите ни, то ние всички над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокираме Народното събрание и ще запалим стоката си пред входа на депутатите. Нашият труд, нашите наети работници и семейства не заслужават да бъдат третирани като хора втора ръка. Оставени сме на ръба, притискани от банки, други финансови институции и структури, които търсят своето от нас, но ние не можем да потърсим своята правда.

Само три компании засега показват гъвкавост и плащат на точни цени тютюна ни. Другите две - "Михайлидис" АД (Сандански) и "Миссириан България" АД (Шумен) не спазиха клаузите по договорите с нас.

Двете гръцки дружества идват и ни принуждават да подписваме документация и да се съгласяваме с абсурдни условия.

Ние решихме следното:

1. Стартираме подписка за отнемане лицензите на двете компании, която набира сила в цялата страна. 

2. Ако държавата не се намеси и не изпрати експерти, които заедно с въпросните 2 фирми не дадат точна цена на стока ни, ние ще блокираме пътища и ще запалим тютюна си пред Народното събрание.

3.Отправяме колективен иск по съдебен ред, с които целим да възтържествува правото.

Живко Желев

Асен Кючуков
Протести на тютюнопроизводители избухнаха в началото на годината в цялата страна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини