От х:

Днес в x:

Кметът на Тополовград няма да се бие в Крим, отивал с морална мисия

Божин Божинов

Кметът на Тополовград Божин Божинов няма да се бие в Крим, каквито информации се появиха в медиите днес. Градоначалникът заминава за размирния полуостров с морална мисия – да подкрепи българите там. Това заяви за Haskovo.net самият Божинов, потърсен за коментар.

„Майка България не ви е забравила!“ Това послание ще занесе на сънародниците ни в Крим кметът на Тополовград. Заедно с заместник-председателя на Общинския съвет Красимир Иванов са част от доброволческа делегация, която заминава за полуострова ден преди референдума на 16 март. Божинов уточни, че пътуването му е изцяло на собствени разноски. Той посочи, че има лична покана от Центъра за геополитически анализ със седалище в Берлин още от края на миналата година. Тополовградският кмет е категоричен, че отива на полуострова не с политическа, а с чисто морална мисия.

„Сънародниците ни в Украйна са 12 % от цялото население. В Крим българите са със статут на официално признато малцинство и имат съответните права. Ще им кажа, че ако искат да са в Украйна и са за ЕС и НАТО, нека са там, ако са за Русия - да гласуват за присъединяването си към нея. Само че като славянски народи и православни християни трябва да решаваме подобни ситуации по мирен начин“, смята още Божин Божинов.

Той коментира още, че за мисията си е получил пълна подкрепа от съгражданите си. „Щастлив съм, че и малка община като Тополовград, ще има принос за намиране на мирен и разумен изход от кризата между Украйна и Русия“, смята още той.

На българите в Крим Божинов и Иванов ще занесат диплянки със снимки на красотите Тополовградския район, придружени с исторически текстове. В самия ден на референдума в неделя пък ще им раздават значки с трибагреника.

За да няма спекулации покрай заминаването му, кметът си е пуснал отпуска. Въпреки че тръгва в петък вечерта или събота сутринта, той ще е на заседанието на общинския съвет следващия петък.

Делата на община Тополовград пък е поверил на двамата си заместници Веселин Камашиков и Маргарита Георгиева.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини