От х:

Днес в x:

Тракийци замислят хоро с 3000 души в центъра на Хасково

„Иска ми се да направим едно огромно хоро, с поне 2-3000 души в центъра на града, за да подкрепим фолклорните колективи на фестивала на тракийското изкуство“. Това каза шефът на Съюза на тракийските дружества в Хасково Кирил Сарджев при представянето на проекта на областната администрация „Празници на тракийския фолклор“. Фестът ще се проведе в петък и събота, 14 и 15 март, в читалище „Заря“. Изпълненията на сцената в петък започват от 16 часа, а в събота от 14 ч.

Това на практика ще са два фестивала – на тракийския фолклор – песни, танци, обичаи и други изкуства, и на тракийските занаяти. Двете ще вървят успоредно. Очакват се над 50 танцови и певчески състава от региона и страната.

„Народните обичаи са живи. Тези хора имат нужда от подкрепа в това, което правят. Надявам се на голям интерес и масово присъствие“, каза още Сарджев.

Мащабното културно начинание се реализира по Проект "Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството", в изпълнение на дейността „Арт и културни фестивали“. Ръководител на проекта от областната администрация е Зина Тенекеджиева.

 

Той е част от по-мащабен проект "Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството", който се осъществява в партньорство с областните администрации на Хасково, Смолян и Кърджали, и Регион Източна Македония и Тракия (Гърция). Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие с 1 260 950 евро. Сумата, отделена за администрацията в Хасково, е 158 920 евро.

Проектът цели подобряването на туристическата привлекателност.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини