От х:

Днес в x:

И Тодю Тодев изгоря с акт покрай макаронената афера

И Тодю Тодев получи акт покрай макаронената афера


Един от директорите в хасковския хлебозавод Тодю Тодев също получи акт покрай разплитането на макаронената афера от края на февруари. Тогава спецкоманда на софийската агенция по храните влетя в хасковската фирма „Инвест Мели BG“ ООД , запечата цеха и наложи възбрана на 14 тона макарони, произведени там. Претекстът - неправилна етикетировка на изделията. Оказа се, че стоката е била поръчана на „Инвест мели“ от „Зърнени Храни“ АД Хасково, която заедно с местния хлебозавод държат правата на марката макарони „Загария“. Съответно от БАБХ предприеха проверка на „Зърнени храни“.

Актът обаче не се отнася за стоката или за етикета, а за това, че склад на предприятието е работил без регистрация по Закона за храните. „Чисто административно нарушение, пропуснали са да се регистрират“, лаконично коментираха от пресслужбата на БАБХ. Глобата по закон е между 1500 и 2000 лв.

Потърсен за коментар, Тодев заяви, че не е в Хасково и не знае за глобата. Когато бе запознат с формулировката обяви, че този склад и без това не е работел, за да има нужда от регистрация.
По неофициална информация, акт е бил наложен и на предприятието майка, за възпрепятстване проверката на компетентните органи, но информацията не бе потвърдена от Агенцията.

Междувременно затворената „Инвест Мели“ ООД продължава да си е затворена, а разпространените в търговската мрежа макарони са поставени под възбрана. Дистрибуторите трябва да ги изтеглят от пазара най-късно до 17 март, а после цялото количество, задържано в склада и от търговската мрежа, трябва да бъде преетикетирано. Поводът в случая е липсата на адрес на производителя, въпреки, че на пакетите е посочен имейла и телефона на фирмата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини