От х:

Днес в x:

Хляб от цветя и билкова терапия показват на Фестивала на Дивите цветя в Родопите

И тази година Фестивал на дивите цветя ще ни потопи в магията на Родопите и ще ни запознае с природното и културно богатството на региона.

Второто издание на Фестивал на Дивите цветя ще се проведе от 21 до 29 юни 2014 година в селата смолянските села Смилян, Могилица и Горна Арда, организиран от сдружение „Екоорганизация – Родопи“.

Фестивал на дивите цветя в Родопите ще започне с традиционния Родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите в с. Могилица. За любителите на кулинарството и местната кухня ще има ателие за приготвяне на родопски хлябове и закуски, и 3-дневен кулинарен курс на тема „Техники на приготвяне на родопски ястия. Готвене с цветя“.

Основен акцент в програмата на фестивала отново са цветята и ароматите, а посетителите ще имат възможност да участват в 5 дневния курс по ароматерапия и билкова козметика, както и в различни творчески ателиета сред които:

  • квилинг - изработка на цветни букети

  • плъст – изработка на цветя и украшения от вълна

  • изработване на пана от растителни материали

Любителите на приключенията и екстремните преживявания могат да предизвикат възможностите си с тур в каньона на Гарга дере и вертикалните градини с Орфеевото цвете – силивряка, както и велотур до изворите на Арда и поход по екопътека „Кърджалийски камък”.

В програмата на Фестивал на дивите цветя са включени и дегустации на млечни продукти и родопски ястия, фолклорно надпяване „Изворен глас“, традиционен Еньовден, фотопленери, ателиета и уъркшопи за деца.

Фестивал на дивите цветя цели да популяризира природното богатство на Родопите и местните традиции и обичаи. В района на Родопите се срещат над 2000 висши растения, което представлява 52% от флората на България. Много от тези растения са редки и защитени видове, като силивряка, родопския крем и родопското лале. С интересната и забавна програма фестивалът обръща внимание на опазването на тези видове.

СмолянБГвести.нет

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини