От х:

Днес в x:

Старческият дом купил микробус вместо пожароизвестителна техника

Новичкият микробус, купен вместо противопожарна техника

Домът за стари хора на Кенана е закупил микробус, вместо да инсталира предписаната от пожарната сигнална техника за възникване на пожари. Това е заключението от проверката на Инспектората на Агенция социално подпомагане – София, която извърши масирана проверка на Дома във връзка с трагичният инцидент от 5-ти февруари. Тогава трима старци умряха в съня си от възникнал в резултат на незагасена цигара пожар. Трагедията би била избегната, ако в стаите имаше димооптични датчици.

Предписанието на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" е от януари 2013-та, а монтажът на техниката започва на 7-ми февруари 2014-та, два дни след трагедията. В същото време по Единен разходен стандарт, за издръжката на дома се отпускат 944 960 лева, от които 48 755 са били преходен остатък от 2012-та година, констатират софийските проверяващи. С този излишък е закупен нов микробус за 42069 лв, а с малко над 6 хиляди лева са погасени задължения на все още съществуващият тогава Дом за деца, лишени от родителска грижа „Надежда“-гр. Хасково.

Проверката установила още и, че всички настанени в Дома са с подходящ профил за обитаване на социалното заведение. По този начин главен инспектор Христина Вълкова и старши инспектор Кристина Николова, отхвърлят обяснението на Старческият, че трагедията на 5-ти е в резултат и на наличието на мнозина домуващи, които не трябва да бъдат в дома, защото страдат от психични и разстройства и сериозни здравословни проблеми, които ги превръщат в опасни за себе си и околните. Директорът Вълко Пехливанов предостави списък с 16 лица, които според него не отговарят на спецификата на подопечната му институция. „При съмнения или констатирани случаи на диагнози....които не отговарят на профила на институцията, ръководството следва да предприеме действия за освидетелстване от компетентните органи - лекарска консултантска комисия или ТЕЛК“ отговарят проверяващите от Инспектората. Такова освидетелстване не е направено.

„Още от понеделник тръгвам да ги водя на ТЕЛК, след като настояват. Друг е въпроса какво ще е решението и най-вече кога ще излезе, защото е известно, че ТЕЛК бави с месеци, а понякога и с години“ коментира Пехливанов. „И с какво да ги водя до града и обратно“ риторично запита той по повод закупения микробус. Старият бил толкова разнебитен, че не можел да бъде използван, а макар социалните да броят хората му за здрави, те не могат да се придвижват сами.

Официалният протокол с резултатите от проверката и предписанията все още не е получен в Дома, както и в хасковската социална служба, макар крайния срок за това да бе 20-ти февруари. В очакване на предписания и наказания, в Дома вече са започнали да изпълняват и едното и другото. Пожароизвестителната техника вече е монтирана в 60 стаи. „На стойност 11 хиляди лева“ вмества Вълко Пехливанов. Наложени са наказания на екип, по времето на чието дежурство, загинаха старците.

Г.Христов

С него Вълко Пехливанов/вляво/ водеше желаещите да се задомят свои подопечни
Резултатът от липсата на димни датчици бе трагедията от 5-ти февруари
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Pe
    pensioner
    3 -1
    06:28, 22 фев 2014
    Sled takava tragediya oznacava ce e nekadaren ostavka i sad
Последни новини