От х:

Днес в x:

Френски милиардер задържан по разследване за купуване на гласове

Френският сенатор и милиардер Серж Дасо е бил задържан за разпит тази сутрин в западното парижко предградие Нантер във връзка с разследване по съмнения в злоупотреба с обществени блага, корупция и купуване на гласове, съобщават френските медии.

Един от хората начело на холдинга Groupe Dassault и на дъщерната му компания – авиопроизводителя Dassault Aviation, Дасо е четвъртият най-богат човек във Франция, като състоянието му се изчислява на 13 милиарда евро. Сенатор от дясноцентристката партия на Саркози "Съюз за народно движение", той беше кмет на южното парижко предградие Корбей-Есон в продължение на 14 години – между 1995 и 2009 г.

Поради възникналите обвинения срещу него миналата седмица 88-годишният бизнесмен сам поиска от Сената да вдигне имунитета му, за да се защити и да докаже, че не е нарушавал законите, припомня френският вестник "Монд".

Той може да остане в ареста до 48 часа заради напредналата си възраст, след което евентуално да бъде привлечен под отговорност. От миналия месец март двама прокурори от звеното за финансови разследвания проверяват дали по време на кметските избори през 2008, 2009 и 2010 г. не е била изградена система за купуване на гласове. Конституционният съд анулира вота от 2008 г. заради парични дарения за избиратели, но не се произнесе по техния мащаб.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини