От х:

Днес в x:

Нов директор ще спасява „Левски“с безплатно лятно училище

Новият директор Атанаска Петкова вече има план за съживяване на "Васил Левски"


СОУ „Васил Левски“ ще се опита да преодолее кризата за деца с нови паралелки в първи клас и с още подготвителни групи за предучилищна възраст. Идеята на новия директор Атанаска Петкова е да увеличи приема на първолаците в школото от 3 поне на 4 паралелки.

С допълнителните класове първокласници трябва да се компенсира нулевият прием след 8-ми клас, който се обявява за следващата учебна година. „Сега имаме нулев, преди е имало един нулев 10-ти клас, децата намаляват и искаме да избегнем падането на паралелки“, коментира Петкова при първата си среща с журналисти като директор. Към момента децата в „Левски“ са се свили до 530, а базата може да поеме поне 1500 деца. Като не става с гимназията, новите деца трябва да дойдат от началния курс.

Идеята на Петкова е проста. Ако след завършване на детските градини на 24-ти май децата веднага се запишат във „Васил Левски“ ще им бъде предложена опцията „безплатно лятно училище“. То ще е целодневно, от 8 до 16 часа, като през това време децата ще бъдат обгрижвани и обучавани от квалифицирани педагози. Те ще дойдат от прогимназиалния и гимназиалния курс, където приемът се свива. Единственото, което ще трябва да се плаща, и то по желание, е храната в училищния стол. По информация на родители, чиито деца се хранят там, менюто излиза около 2 - 2.50 лв.

Според Атанаска Петкова този вариант ще облагодетелства работещите родители. Предложението тепърва ще се разисква на педагогически съвет, но се очаква да бъде прието.

„Левски“ предлага и квалифицирани грижи за децата със СОП /Специални образователни потребности/, за което са подсигурени цели 20 ресурсни учители. Като бъдеща мярка е предвидена откриване на профилирана или професионална паралелка, за да могат тези, които не планират продължаване във висше училище, да получат някакъв занаят. „В града има цели две СОУ-та/ другото е „Паисий Хилендарски“б.а./ , а децата видимо се преориентират към профилирани гимназии. Дори и специализирано училище като ПМГ има и други профили“ анализира Петкова. Досега „Васил Левски“ правеше опити за профилирана паралелка по музика, но приемът не се получаваше. Очакваше се СОУ-то да кандидатства и получи профилирана паралелка за силните си специалности Биология и Химия, където учениците редовно записват високи резултати на олимпиади и състезания. Такава паралелка наистина бе открита, за Ветеринарен техник, но в селскостопанската гимназия, бившето ТМС.
В „Левски“ пък обявиха нулева година.

Г.Христов

Досега Петкова бе зам.-директор на проспериращото ОУ "Климент Охридски"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини